Σελίδες

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Ειρήνη Δούκα: «Στην εποχή μας υπάρχει μία γενικότερη απάθεια»

Στον Παναγιώτη Μουλόπουλο
Τη γνωρίσαμε ως τη «φωνή» των C-Real, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια κάνει αργά και σταθερά βήματα στην ελληνική δισκογραφία. Ο λόγος για την Ειρήνη Δούκα, η οποία μιλά στη citypress.gr για το ιδιαίτερο πρόγραμμα που παρουσιάζει στο «Faust» , αλλά και για το αν έχει αλλάξει το χαρακτήρα της για κάποιο πρόσωπο και αν της λείπει το συγκρότημα…

• Τη φετινή σεζόν σε βρίσκουμε στο «Faust» να παρουσιάζεις ένα τελείως διαφορετικό πρόγραμμα, έχοντας στο πλευρό σου τον Greggy Κ. (Matisse). Μίλησε μας γι’ αυτή τη συνεργασία.
Με τον Greggy έχουμε βρει ένα μουσικό κώδικα επικοινωνίας, πολύ ιδιαίτερο και σπάνιο. Αυτό μας βοηθάει και επί σκηνής, αλλά και στο επίπεδο συγγραφής και συνύπαρξης στο studio. Όταν πρόκειται να ασχοληθούμε με τα κομμάτια μας ή τα live μας, δεν υπάρχουν περιορισμοί, και αυτό εννοώ όταν μιλάω για σπάνιο μουσικό κοινό κώδικα. Από την πρώτη φορά που βρεθήκαμε μαζί στη σκηνή ένιωσα ότι έτσι θα έπρεπε να ήταν πάντα οι συνεργασίες. Η συνύπαρξη μοιάζει εντελώς φυσική, ίσως γιατί υπάρχουν ειλικρινής αλληλοθαυμασμός και εκτίμηση.
• Κάνετε ένα ταξίδι-πέρασμα από όλες τις μουσικές δεκαετίες. Εσένα ποια είναι η αγαπημένη σου δεκαετία και τι έχεις «κρατήσει» απ’ αυτήν;
Δεν μπορώ να πω ότι περνάμε απ’ όλες τις δεκαετίες. Η βάση μας είναι τα 60s, εκτός από κάποιες εξαιρέσεις, που όμως διασκευάζουμε κομμάτια σε αυτά τα πλαίσια. Στην ουσία αυτό που λατρεύω στη δεκαετία του ’60-’70 είναι η ελευθερία  και η μελωδικότητα, ακόμη και στα πιο σκληρά τραγούδια. Οι φωνές είναι πάντα εκφραστικές, επιτρέπονται η βραχνάδα και το γρέζι, και το ξεγύμνωμα της ψυχής, χωρίς αναστολές και ψευτοτουπέ. Επίσης, είναι η εποχή που τα πάρτι τα έκαναν για να χορέψουν, να σβήσουν τα φώτα και να απλωθεί ο ερωτισμός. Συνέλεγαν δίσκους και περίμεναν με πάθος την επόμενη συναυλία για να γίνουν ένα με τα είδωλά τους.
• Πιστεύεις ότι υπάρχουν σήμερα καλά τραγούδια ή η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει και τη μουσική;
Το πρόβλημά μου με την εποχή μας είναι η γενικότερη απάθεια. Κυρίως μία αίσθηση ότι τα έχουμε δει και τα έχουμε ζήσει όλα,  μόνο και μόνο γιατί έχουμε τη δυνατότητα να τα δούμε και να τα διαβάσουμε στο Διαδίκτυο. Η κρίση είναι απλώς το κερασάκι στην τούρτα. Και κάτι απόλυτα αναμενόμενο, εφόσον η υστερία του κόσμου με τον πλουτισμό (που απλώς «κάθεται» σε τραπεζικούς λογαριασμούς, χωρίς να τον χαίρεται κανείς) έχει φτάσει στο απροχώρητο. Ναι, πιστεύω ότι βγαίνουν ακόμα μουσικά διαμάντια, απλά, αν μου επιτρέπετε, είναι βουτηγμένα μέσα σε άπειρα σκατά, και δεν μπαίνει κανείς εύκολα στον κόπο να τα διακρίνει!

Διαβάστε παρακάτω την υπόλοιπη συνέντευξη :



 • Εκπροσωπείς εν μέρει τη ροκ μουσική. Θεωρείς ότι αυτό το είδος της μουσικής έχει μέλλον στην Ελλάδα;
To ελπίζω! Για μένα η ροκ μουσική είναι διαχρονική, γιατί εκφράζει την αλήθεια σε όλες τις εποχές. Τώρα, αν μέλλον εννοείς το να γίνει αυτή η μουσική mainstream στην Ελλάδα... λίγο δύσκολο.
• Είσαι ροκ στη ζωή σου, με την ευρεία έννοια της λέξεως;
Δεν μπορώ να ξέρω για τον καθένα τι σημαίνει ροκ! Είμαι απλώς εγώ!
• Πριν από λίγες ημέρες παρουσιάσατε μέσα από τα social media ένα νέο τραγούδι, με τίτλο «Στο δρόμο γυμνοί». Πιστεύεις ότι τα social media βοηθούν ουσιαστικά την ελληνική δισκογραφία;
Είναι πλέον από τους βασικότερους τρόπους για να ενημερώσεις και να επικοινωνήσεις με τους ανθρώπους που ακολουθούν τη μουσική σου... είτε μας αρέσει είτε όχι.
• Οι στίχοι του τραγουδιού αναφέρονται στην ελευθερία της ψυχής και στην ανάγκη του καθενός να ξεχωρίσει στο πλήθος.
Μου αρέσει ο τρόπος που έχεις εκλάβει τους στίχους! Ο στίχος έχει να κάνει με την αίσθηση που έχω όλα αυτά τα χρόνια σε αυτή την πόλη, που βάζει τα πράγματα σε καλούπια, που στερεί την ελευθερία του ανθρώπου, που θα ήθελε όλοι μας να λειτουργούμε ρομποτικά, για κάποια σάπια συμφέροντά, που μόνο ευτυχία δεν θα φέρουν ποτέ για κανέναν... Επιβάλλεται αφύπνιση!
• Στο τραγούδι υπάρχει ένας στίχος που λέει: «Δεν θέλω εσύ να αλλάξεις». Έχεις πει ποτέ κάποια παρόμοια φράση;
Φυσικά το έχω πει. Δεν θέλω κανείς να αλλάξει για χατίρι μου, γιατί τότε θα έχει αλλάξει την αλήθεια του. Μόνο να μ’ ακούσει θέλω και να κρίνει για τον εαυτό του.
• Αποχώρησες από τους C-Real τον Οκτώβριο του 2010. Σου έχουν λείψει; Έχεις αισθανθεί την ανάγκη να συναντήσεις ξανά επαγγελματικά την παλιά παρέα;
Επαγγελματικά προχωράω μπροστά, αγαπώντας το παρελθόν μου.
• Πολλοί σε έχουν ταυτίσει με το συγκρότημα. Σε ανησυχεί αυτό;
Γιατί να με ανησυχεί; Είναι φυσικό! Αυτό που με ευχαριστεί ιδιαίτερα είναι ο κόσμος που δεν βρίσκει καμία ομοιότητα στην Ειρήνη τού τότε με την Ειρήνη τού τώρα.

INFO:
Η Ειρήνη Δούκα εμφανίζεται κάθε Τρίτη στο «Faust»,  (Καλαμιώτου 11 & Αθηναϊδος 12).
Ώρα έναρξης: 22.00
Είσοδος: 5 ευρώ (εισιτήριο θεάματος, δεν περιλαμβάνει ποτό)
Σε τραπέζι: 8 ευρώ (εισιτήριο θεάματος, δεν περιλαμβάνει ποτό)
Παράλληλα, μελετά κι άλλες προτάσεις για εμφανίσεις σε διάφορα μαγαζιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: