Σελίδες

Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

ΕΝΑΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ "ΑΜΛΕΤ". |ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΕΙΑ|

 Από τον Παναγιώτη Μουλόπουλο

Κάθε χρόνο παρακολουθούμε διάφορα ανεβάσματα του «Άμλετ» του William Shakespeare στην θεατρική Αθήνα. Όμως, κάποια από αυτά ξεχωρίζουν! Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και το ανέβασμα της «Ορχήστρας των Μικρών Πραγμάτων» στο φιλόξενο Θέατρο Πορεία.

Η παράσταση ανέβηκε για δεύτερη χρονιά, ενώ ο κύκλος της ολοκληρώνεται την Τρίτη 6 Ιανουαρίου. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ανέβασμα, το οποίο κερδίζει τον θεατή από την πρώτη στιγμή. Παρόλο που διαρκεί τρεις ώρες (με διάλειμμα) δεν σε κουράζει καθόλου. Ίσα-ίσα, μένεις προσηλωμένος στη νέα ελληνική μετάφραση του κειμένου που έχει κάνει η Ιζαμπέλα Κωνσταντινίδου και έχει επιμεληθεί και επεξεργαστεί δραματουργικά με την αρωγή του Χρήστου Θεοδωρίδη, με την πρωτότυπη –για το συγκεκριμένο έργο- σκηνοθεσία του δεύτερου, αλλά και τις εξαιρετικές ερμηνείες των ηθοποιών. 

Πιο συγκεκριμένα, ο θίασος απαρτίζεται από τους: Μάνο Βαρδάκη, Κλήμη Εμπέογλου, Παναγιώτη Εξαρχέα, Ξένια Θεμελή, Παναγιώτη Κλίνη, Μαρία Μπαγανά, Κατερίνα Πατσιάνη, Σαμψών Φύτρο και τον Ντένη Μακρή στον ρόλο του Άμλετ. Όλοι τους έχουν πολύ δυνατές στιγμές που σε κάνουν να συγκινείσαι, αλλά και να προβληματίζεται. Ωστόσο, δεν μπορείς να μην αναγνωρίσεις και την προσπάθεια του θιάσου που έχουν δουλέψει μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, για μεταφέρουν με σεβασμό αυτό το σημαντικό έργο του Shakespeare μέσα από τον λόγο, την κίνηση και τη μουσική και όχι μέσα από εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια… Αξίζει να την δεις και να την εντάξεις στην λίστα σου με τις καλύτερες παραστάσεις της σεζόν.

Η ιστορία είναι γνωστή. Ο Άμλετ, πρίγκηπας της Δανίας, αποφασίζει να εκδικηθεί το θείο του Κλαύδιο. Για το θάνατο του πατέρα του. Για το γάμο του, με τη μητέρα του. Σε μια χώρα αναστατωμένη. Ένας άνθρωπος επιλέγει να αλλάξει τον κόσμο που τον περιβάλλει. Έναν κόσμο που είναι πια «ένας κήπος παρατημένος, με αγριόφυτα, με σπέρματα χυδαία που τον πνίγουν βλασταίνοντας παντού ξεδιάντροπα».Μετά είναι η εποχή. Η πολιτική και κοινωνική συνείδηση έχει γίνει επιταγή. Η υπαρξιακή αγωνία, καθημερινή συζήτηση. Κάθε εποχή έχει τους δικούς της Άμλετ. Κάθε στιγμή κάποιος 'Αμλετ στέκεται σαστισμένος στη μέση του παρατημένου κήπου. Τέλος, είναι τα λόγια. Τα λόγια του Σαίξπηρ στέκονται μάρτυρες της ανθρώπινης ιστορίας. Η ατέρμονη αγάπη και ο αναπόφευκτος θάνατος, η ζωή που ψάχνεις και το τέλος που σε προλαβαίνει. «Μια ευτυχία χτικιασμένη από πόνο». Πόσο δύσκολο είναι να είσαι. Πόσο δύσκολο να μην είσαι.

INFOΔευτέρα 5/1, στις 20:00

           Τρίτη 6/1, στις 21:00

Δεν υπάρχουν σχόλια: