Σελίδες

Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Ταξιδεύουμε στο όμορφο νησί των Σπετσών

Οι Σπέτσες, νησί αρχοντικό και κοσμοπολίτικο, είναι ένας από τους συνήθεις προορισμούς για τις αποδράσεις του Σαββατοκύριακου αλλά και τις καλοκαιρινές διακοπές. Το νησί ενθουσιάζει με τα καταπράσινα πευκόφυτα τοπία και τα υπέροχα κρυστάλλινα νερά. O ιστορικός χαρακτήρας των Σπετσών κάνει την παρουσία του αισθητή με αντιπροσωπευτικά δείγματα σε κάθε γωνιά τους. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σημαντικοί άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, Έλληνες και ξένοι, αγάπησαν, έζησαν και εμπνεύστηκαν από τις Σπέτσες, συμβάλλοντας στην πνευματική και πολιτιστική τους άνθιση.

Εμπορικό κέντρο και ψυχή του νησιού η Ντάπια, η πλατεία της Επανάστασης, όπου βρισκόταν το πυροβολείο του νησιού, με τα κανόνια, τα νεοκλασικά αρχοντικά και τα στρωμένα με βότσαλα σε περίτεχνους σχεδιασμούς δρομάκια. Γύρω από την πλατεία βρίσκονται, εκτός από τα περισσότερα μαγαζιά, το λιμανάκι όπου φτάνουν τα δελφίνια και τα σπουδαιότερα μουσεία. Πέρα από την κλασική βόλτα προς το παλιό λιμάνι με τους ταρσανάδες, αξίζει ένας περίπατος προς το Καστέλλι, το οποίο θυμίζει χωριό – αν και απέχει μόλις λεπτά από την κοσμική Ντάπια. Στο νησί δεν επιτρέπονται τα αυτοκίνητα, μπορείτε όμως να ενοικιάσετε μηχανάκι ή ποδήλατο. Στις παραλίες της βόρειας πλευράς, που είναι και οι καλύτερες, θα φτάσετε με καΐκι ή θαλάσσιο ταξί από το λιμάνι ή με δικό σας μέσο. Πιο κοντά στο κέντρο αξίζει η παραλία της Αγίας Μαρίνας με την οργανωμένη πλαζ. Απέναντι βρίσκεται η περίφημη Σπετσοπούλα, το νησί του Νιάρχου. Το παλιό λιμάνι και η Κουνουπίτσα, ανατολικά και δυτικά του λιμανιού αντίστοιχα, είναι οι δύο βασικοί πόλοι έλξης πέρα από την Ντάπια. Η διαδρομή μέχρι το παλιό λιμάνι, το κέντρο της βραδινής ζωής με τα καλά εστιατόρια και τα δημοφιλή κλαμπάκια, είναι ιδιαίτερα γραφική με επιβλητικά αρχοντικά. Κοντά του βρίσκονται το εκκλησάκι της Παναγιάς της Αρμάτας και ο Κήπος του Κανονιοστασίου του Μέξη Χατζηγιάννη, που προσφέρεται για βόλτα. Στην Κουνουπίτσα πάλι, σε μια πευκόφυτη έκταση, δεσπόζει μία από τις πιο φημισμένες σχολές της χώρας, η Αναργύρειος και Κοργιαλένειος. Ο εσωτερικός δρόμος που ξεκινά από την Ντάπια οδηγεί στο Καστέλλι, απ’ όπου οι λάτρεις της πεζοπορίας θα περπατήσετε στο λεγόμενο δάσος των Σπετσών απολαμβάνοντας το φυσικό τοπίο και τη θέα στον Αργοσαρωνικό.

  Ιδιαίτερη εμπειρία είναι η γιορτή της Αρμάτας στις αρχές Σεπτεμβρίου: εκατοντάδες επισκέπτες πηγαίνουν στο νησί για να παρακολουθήσουν την αναπαράσταση της νίκης των Σπετσιωτών μπουρλοτιέρηδων κατά του τουρκικού στόλου το 1822.
Υπάρχουν δύο τρόποι για να έρθετε στο νησί: Είτε ακτοπλοϊκώς από τον Πειραιά, είτε οδικώς.
Από τον Πειραιά υπάρχουν αρκετά καθημερινά δρομολόγια με τα ταχύπλοα ιπτάμενα δελφίνια (υδροπτέρυγα) ή αυτά τύπου καταμαράν, που σε φέρνουν στο νησί σε διάστημα 2.00-2.30 ωρών, αναλόγως τον αριθμό των λιμανιών που πιάνουν στη διαδρομή. Οδικώς θα κατευθυνθείτε προς τον ισθμό της Κορίνθου και από εκεί θα στρίψετε και θα ακολουθήσετε τον δρόμο προς Παλιά Επίδαυρο, Πόρτο Χέλι και Κόστα.  Στην Κόστα υπάρχουν δύο Parking αυτοκινήτων όπου μπορείτε να αφήσετε με ασφάλεια το όχημά σας.
Από την Κόστα, που απέχει μόλις 1.5 ναυτικό μίλι από το απέναντι κεντρικό λιμάνι των Σπετσών, την Ντάπια, θα έρθετε στο νησί με πλωτά μέσα, όπως καΐκια (μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες), θαλάσσια ταξί και Ferry boat.

 Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τις καλύτερες παραλίες του νησιού : 

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ LOOK ΓΙΑ ΤΟΝ "ΦΟΝ ΔΗΜΗΤΡΑΚΗ"

Ο Πέτρος Φιλιππίδης αλλάζει την εξωτερική του εμφάνιση για τις ανάγκες του  θεατρικού "στοιχήματος" που ετοιμάζει για τη νέα καλλιτεχνική περίοδο. Η Μαρένα Καδιγιαννοπούλου ανέβασε φωτογραφία του ηθοποιού όπως είναι σήμερα και γράφει: "Έτσι είναι σήμερα ο Πέτρος Φιλιππίδης. Για τον "Φον Δημητράκη" όμως, θα βάψει μαύρα τα μαλλιά, θα ξυρίσει το μούσι και θ' αφήσει παραλιακό μουστάκι! Τον Οκτώβριο..."

Όπως είναι γνωστό, στο Θέατρο Μουσούρη, θα ανέβει η κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά, "Φον Δημητράκης", με ηθοποιούς της παλαιότερης και νεότερης γενιάς. Πιο συγκεκριμένα: Γεράσιμο Σκιαδαρέση, Δημήτρη Μαυρόπουλο, Μαρία Κατσανδρή, Φαίη Ξυλά, Γιάννα Παπαγεωργίου, Γιώργος Ψάλτου κ.ά. 

Προς το παρόν ο γνωστός ηθοποιός απολαμβάνει τις καλοκαιρινές του διακοπές και παράλληλα προετοιμάζεται για το νέο θεατρικό χειμώνα. Στις 23 Αυγούστου αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρόβες των συντελεστών, ώστε όλα να 'ναι έτοιμα μέχρι τις 10 Αυγούστου -πιθανή ημερομηνία πρεμιέρας.

Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ. Η «ΧΕΛΩΝΑ ΤΟΥ ΔΑΡΒΙΝΟΥ» ΠΑΕΙ ΣΤΟ… ΑΛΚΜΗΝΗ

 Από τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΟΥΛΟΠΟΥΛΟ

Ολοκληρώνεται σιγά-σιγά ένα μεγάλο μέρος του θεατρικού χάρτη της Αθήνας, με τις τελευταίες παραγωγές να οριστικοποιούν τις συνεργασίες τους με ηθοποιούς που έχουν την δική τους πορεία.

Με ημερομηνία έναρξης τη 16η Οκτωβρίου, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, στο Θέατρο Αλκμήνη θα παρουσιάζεται η πολυβραβευμένη «Χελώνα του Δαρβίνου» του Ισπανού συγγραφέα Χουάν Μαγιόρκα, σε μετάφραση της Μαρίας Χατζηεμμανουήλ και σκηνοθεσία του Νίκου Σακαλίδη. Την οργάνωση της εν λόγω παραγωγής έχει αναλάβει ο Γιώργος Κατινάς (ο οποίος σύμφωνα με το onlytheater.gr και τη Μαρένα Καδιγιαννοπούλου θα πρωταγωνιστεί και στο «The man from earth» με τους: Δημήτρη Αλεξανδρή, Ερρίκο Λίτση, Τόνυ Δημητρίου, Χριστόδουλο Στυλιανό κ.ά.).

Στην «Χελώνα του Δαρβίνου» τους πρωταγωνιστικούς ρόλους θα κρατούν ο Ερρίκος Λίτσης, η Ανδρομάχη Μαρκοπούλου και η Φωτεινή Κρόκου, ενώ για τον τέταρτο πρωταγωνιστικό ρόλο βρίσκονται σε συζητήσεις με διάφορους ηθοποιούς.

Το έργο έχει μεταφραστεί στη γαλλική, ιταλική, πορτογαλική και κορεάτικη γλώσσα, ενώ έχει παρουσιαστεί στο Σεούλ της Κορέας (2009), στη Ρώμη (Φεβρουάριος, 2010) και το Ρίο Ντε Τζανέιρο (2009).

Τέλος, να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο έργο είχε παρουσιαστεί στην Ελλάδα, τον Φεβρουάριο του ’12 από την ομάδα Drama-Mini αποσπώντας θετικές κριτικές.

Η υπόθεση του έργου…
…Πραγματεύεται την εξέλιξη του ανθρώπου από το ζώο με ένα σουρεαλιστικό τρόπο. Η πρωταγωνίστρια είναι μία… χελώνα, που με την μορφή μιας ηλικιωμένη γυναίκας επισκέπτεται ένα βράδυ ένα καθηγητή Ιστορίας, του συστήνεται σαν Χάριετ και του δηλώνει ότι σε λίγες μέρες θα κλείσει 200 χρόνια ζωής.
Έτσι, μπορεί να τον βοηθήσει μέσα από τα προσωπικά της βιώματα και τις γνώσεις της, να γράψει ένα μοναδικό βιβλίο ιστορίας με αντάλλαγμα να την επιστρέψει στο νησί της…Ο καθηγητής παρά τις αρχικές του ενστάσεις δέχεται να συνεργαστεί μαζί της και όλα κυλάνε ομαλά, μέχρι που στην υπόθεση αρχίζει να εμπλέκεται η νεότερη σύζυγος του καθηγητή και ένας γιατρός που φυσικά θα προσπαθήσει να επωφεληθεί και εκείνος από αυτό το σπάνιο φαινόμενο.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ. Η ΖΕΤΑ ΔΟΥΚΑ ΓΙΝΕΤΑΙ… ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ!

Από τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΟΥΛΟΠΟΥΛΟ

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ «Πρέσπεια» αναμένεται να κάνει πρεμιέρα το μουσικό-θεατρικό αφιέρωμα «Μελίνα: όπου και να ταξιδέψω, η Ελλάδα» που θα αποτελεί μία αναδρομή στους σπουδαιότερους σταθμούς της πορείας της Μελίνας Μερκούρη. Όπως είναι γνωστό στους πρωταγωνιστικούς ρόλους θα δούμε τη Μαρία Ναυπλιώτου και τον Γιάννη Στάνκογλου.

Ωστόσο δεν θα ‘ναι το μοναδικό που θα δούμε! Όπως αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες του magazineofmedia.blogspot.com, τον Μάρτιο του ’14 αναμένεται να παρουσιαστεί μία μεγάλη θεατρική παραγωγή στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, σε παραγωγή του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου.

Σύμφωνα με τις ίδιες –έγκυρες- πληροφορίες, την Μελίνα Μερκούρη θα ενσαρκώσει η Ζέτα Δούκα, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί η διανομή του φιλόδοξου εγχειρήματος.


Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι το όνομα της γνωστής ηθοποιού για να υποδυθεί την αξέχαστη ηθοποιό και πολιτικό δεν είναι η πρώτη φορά. Είχε ξανά ακουστεί πριν 2-3 χρόνια –περίπου-, αλλά για τις ανάγκες κινηματογραφικής ταινίας. 

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ. Η ΒΙΚΥ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ «ΠΡΩΙΝΟ MOU»;

Από τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΟΥΛΟΠΟΥΛΟ

Τα τηλεοπτικά «μαγειρέματα» ενόψει της νέας σεζόν καλά κρατούν. Μπορεί οι μεταγγραφές που γίνονται τις τελευταίες ημέρες να μας θυμίζουν αντίστοιχες περιόδους προ κρίσης, αλλά οι εκπλήξεις και οι ανατροπές δεν σταματούν.

Πλέον τα βλέμματα έχουν στραφεί στο κανάλι της Μεσογείων για να δούμε ποιος ή ποια θα βρεθεί στο «τιμόνι» της παρουσίασης του «Πρωινού mou», μετά την μεταγγραφή-βόμβα του Γιώργου Λιάγκα και της Φαίης Σκορδά στον ΑΝΤ1, με τον Πέτρο Μπούτο και το MEGA να μην έχουν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη!

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του magazineofmedia.blogspot.com, πρόταση για να αναλάβει την πρωινή εκπομπή του MEGA φαίνεται να έχει δεχτεί η Βίκυ Σταυροπούλου, χωρίς ωστόσο να έχει απαντήσει ακόμα. Άλλωστε, η γνωστή ηθοποιός από τον Οκτώβρη θα βρίσκεται και στο Θέατρο Αλίκη με τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη και έναν πολυμελή θίασο (Σοφία Μουτίδου, Μίνα Αδαμάκη, Κώστα Αποστολάκη, Πάνο Βλάχο, Κώστα Τριανταφυλλόπουλο κ.ά.).


Αναμένουμε…