Σελίδες

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Αφιέρωμα στο Πήλιο. Ιδανικός προορισμός γι'αυτή την εποχή!!

Ο καιρός μας είναι αναποφάσιστος τις τελευταίες μέρες και έχει καταφέρει να...μπερδέψει όσους σκοπεύουν να αποδράσουν από την πόλη για λίγες μέρες. Βροχή, ήλιος, ζέστη, ψύχρα και οι επιλογές όλο και λιγοστεύουν. Έτσι αποφασίσαμε να σας παρουσιάσουμε ένα μέρος που κατά την γνώμη μας θεωρείται ιδανικό γι'αυτή την εποχή, μιας και συνδυάζει και βουνό και θάλασσα. Το Πήλιο!!! 

Το Πήλιο των τεσσάρων εποχών είναι ένας πολύ δημοφιλής τόπος για τους ντόπιους και ξένους επισκέπτες από όλο τον κόσμο και ιδανικό μέρος για να περάσει κανείς τις διακοπές του. Βρίσκεται στο νομό Μαγνησίας στην κεντρική Ελλάδα και προσφέρει στους επισκέπτες του, στιγμές ομορφιάς, χαλάρωσης και ψυχικής ανάτασης.
Πανέμορφα τοπία, καταπράσινη φύση, χρυσαφένιες αμμουδιές και μαργαριταρένια βότσαλα στις παραλίες του, κρυστάλλινες πηγές και γαλαζοπράσινα νερά στις θάλασσες του, χιονισμένες πλαγιές και χαμογελαστά πρόσωπα, παραδοσιακά χωριά και φιλόξενοι άνθρωποι, πλακόστρωτα καλντερίμια και μονοπάτια, τσίπουρο και μεζέ κάτω από τον γέρο - πλάτανο, μύθοι, ιστορία ….. τόσες πολλές οι εικόνες του και τόσα πολλά αυτά που προσφέρει.
Ο επισκέπτης του Πηλίου μαγεύεται και πάντα ξαναγυρνά, σε μέρη αγαπημένα και γνωστές διαδρομές.Από το Αιγαίο μέχρι τις ακτές του Παγασητικού, η χερσόνησος του Πηλίου αγκαλιάζεται από πεντάκαθαρα νερά και έχει μερικές από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας.Κατά τη διάρκεια του χειμώνα το χιονοδρομικό κέντρο Αγριόλευκες στο όρος του Πηλίου, υποδέχεται στις άρτια  οργανωμένες εγκαταστάσεις του, επισκέπτες και λάτρεις των χειμερινών σπορ. Η πανοραμική απόψη και θέα στα νερά του Παγασητικού, αλλά και πλήρη οργάνωση για τις χειμερινες σας δραστηριότητες, το χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου είναι από τις πιο δημοφιλείς και αγαπημένες επιλογές επισκεπτών από όλη την Ελλάδα. Οτιδήποτε τύπο διακοπών αναζητάτε, το Πήλιο έχει αυτό που ζητάτε. Είναι μέρος με εντυπωσιακές φυσικές ομορφιές, ενδιαφέροντα αξιοθέατα και πολλές προτάσεις για ευχάριστες δραστηριότητες κοντά στη φύση.
Από το βουνό ή από τη θάλασσα, οι διαδρομές είναι εξίσου μαγευτικές και ευχάριστες.

Τα χωριά του Πηλίου είναι περίπου 70 και βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια. Είναι πανέμορφα και γραφικά, με τα αρχοντικά τα οποία έχουν διατηρήσει την πηλιορείτικη αρχιτεκτονική. Το Πήλιο φημίζεται για την δροσιά που προσφέρει το καλοκαίρι, ακόμα και τα ορεινά χωριά του.Πριν ή μετά την επίσκεψή σας στο Πήλιο, αξίζει να σταματήσετε ή να μείνετε και στον Βόλο. Μια υπέροχη πόλη γεμάτη νεολαία, πολλά εμπορικά μαγαζιά, ταβέρνες, καφετέριες μπροστά στην θάλασσα στο λιμάνι του Βόλου. Μια πόλη που θα λατρέψετε αμέσως.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικά από τα χωριά του Πηλίου που αξίζει να επισκεφθείτε όλο τον χρόνο :



Πορταριά
Αρχόντισσα του Πηλίου, η πανέμορφη Πορταριά, είναι από τα πρώτα τουριστικά θέρετρα της χώρας μας. Το υπέροχο φυσικό τοπίο της, οι δροσερές πηγές, τα παραδοσιακά αρχοντικά και τα γραφικά καλντερίμια της, καθιστούν την Πορταριά μια από τις λίγες περιοχές, στην καρδιά της Ελλάδας, όπου ο επισκέπτης μπορεί να βρει γαλήνη και ηρεμία. Η Πορταριά προσφέρεται για διακοπές όλο το χρόνο. Μόλις 13 χλμ. από το Βόλο και σε υψόμετρο 650μ. στο όρος Πήλιο, η Πορταριά αποτελεί αφετηρία για όσους θέλουν να εξερευνήσουν τις ορεινές ομορφιές αυτής της περιοχής της Ελλάδας.Ο επισκέπτης της μπορεί να περιηγηθεί στις φυσικές καλλονές της, όπως το «Μονοπάτι των Κενταύρων», τον μικρό καταρράκτη του Κάραβου ,του οποίου τα νερά προέρχονται από την πηγή Μάνα που βρίσκεται λίγο ψηλότερα, να περπατήσει στα «καλντερίμια» τα περιτριγυρισμένα από ολάνθιστες αυλές, να θαυμάσει από τους Ταξιάρχες τον Παγασητικό, να προσκυνήσει στις βυζαντινές εκκλησίες της, να ξεναγηθεί στα παλιά μοναστήρια. Τα πολυάριθμα πέτρινα αναστηλωμένα αρχοντικά αποτελούν πραγματικό στολίδι και δείχνουν τον τρόπο που έζησε η Πορταριά μέσα στο χρόνο.Για να εκτιμήσετε πραγματικά την Πορταριά πρέπει πρώτα να την επισκεφθείτε. Θα σας αιχμαλωτίσει από την πρώτη στιγμή!!


Μακρυνίτσα
 Το “μπαλκόνι” του Πηλίου. Ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς οικισμούς με αρχοντικά και σπίτια που μοιάζουν να κρέμονται σαν στολίδια στην καταπράσινη πλαγιά. Είναι κτισμένη κλιμακωτά στην πλαγιά του βουνού όπου το χαμηλότερο σημείο της έχει υψόμετρο 350μ και το υψηλότερο 750μ. Απέχει 17 χλμ από τον Βόλο.
Διατήρησε αναλλοίωτο το χρώμα της στο πέρασμα του χρόνου με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της τα γραφικά πλακόστρωτα καλντερίμια που προσφέρονται για περιπάτους ανάμεσα σε παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια και αρχοντικά δείγματα παραδοσιακής Πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, που θα ικανοποιήσουν ακόμα και τον πιό απαιτητικό περιηγητή.Μισής ώρας οδήγηση και ένας απολαυστικός περίπατος μέσα από τον στενό πεζόδρομο θα φέρουν τον επισκέπτη στην κεντρική πλατεία του χωριού στην οποία μπορείτε να απολαύστε τον καφέ σας αγναντεύοντας την πανοραμική θέα προς το Βόλο και τον Παγασητικό.Στην περιοχή λειτουργούν πολλά καταλύματα, ταβέρνες, εστιατόρια και μπάρ.

Χορευτό
 Παραθαλάσσιο χωριό 56 χλμ. από το Βόλο και 9 χλμ. από την Ζαγορά, με καλή τουριστική υποδομή, πολλά καταλύματα, ταβέρνες και μπαράκια. Περιοχή απείρου κάλλους μέσα στο πράσινο καταλήγει σε μια καταπληκτική παραλία 2,5 χλμ άσπιλη αμμουδιά με καταγάλανα νερά. Ένα καταπράσινο μονοπάτι, οδηγεί από το βόρειο μέρος του χωριού στις πανέμορφες ερημικές αμμουδιές Παρίσαινα και Ανάληψη.

Άγιος Ιωάννης
 Από τα πλέον γνωστά θέρετρα του Πηλίου, που συγκεντρώνει κόσμο από την Ελλάδα και το εξωτερικό ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι χτισμένος πάνω σε μία μοναδική παραλία με λευκά μαργαριταρένια βότσαλα.  Σμαραγδένια νερά και κόκκινες στέγες που χάνονται στο βαθύ πράσινο της πλαγιάς συμπληρώνουν το γοητευτικό τοπίο.
Ο Άγιος Ιωάννης είναι το κέντρο της διασκέδασης του βορειοανατολικού Πηλίου και διαθέτει πλήρη τουριστική υποδομή.
Εδώ θα μπορέσετε να βρείτε ότι ακριβώς θελήσετε για τη διασκέδασή σας. Έτσι επιστρέφοντας από την νυκτερινή σας διασκέδαση το χάραμα, θα θαυμάσετε τον πύρινο δίσκο του ήλιου να ξεπροβάλει μέσα από τη θάλασσα.
Για μπάνιο προσφέρονται εκτός από την παραλία του Αγίου Ιωάννη που έχει τιμηθεί με γαλάζια σημαία, η θαυμάσια αμμουδερή παραλία του “Παπά Νερό” νότια και η παραλία της Πλάκας. Παρακάτω οι παραλίες Παπά Νερό (1) και Πλάκα (2):

Μυλοπόταμος
Μία από τις ομορφότερες παραλίες του Πηλίου και όχι μόνο. Βρίσκεται σε απόσταση 58 περίπου χιλιόμετρα ανατολικά από τον Βόλο κοντά στην Τσαγκαράδα.
Μία συστάδα βράχων χωρίζει στα δύο την επιβλητική παραλία του Μυλοπόταμου με τα κατάλευκα βότσαλα και τα γαλαζοπράσινα νερά, ενώ ένα πέρασμα ανάμεσα στα βράχια ενώνει τις δύο αμμουδιές. Αξίζει πραγματικά να επισκεφθείτε την παραλία, καθώς διαθέτει κρυστάλλινα νερά και είναι κατάλληλη για όσους θέλουν λίγη ησυχία αυτή την εποχή.

Νταμούχαρη

Εδώ συναντά κανείς το θαύμα της γραφικότητας, της ηρεμίας, της γαλήνης και της πεντακάθαρης θάλασσας.
Η παραλία της Νταμούχαρη είναι από τις γνωστές παραλίες του ανατολικού Πηλίου. Μονοπάτια από το Μούρεσι και την Τσαγκαράδα συνδέονται με την παραλία της Νταμούχαρη ενώ υπάρχει και οδικό δίκτυο. Στην παραλία της Νταμούχαρη γυρίστηκε και ένα τμήμα της ταινίας “Mamma Mia” με πρωταγωνιστές την Merlyn Streep και τον Pierce Brosnan. Ένας παλιός Ενετικός μύθος, θέλει την έκφραση “δως μου χάρη” να βαφτίζει την περιοχή Νταμούχαρη. Ένα υπέροχο φυσικό λιμάνι όπου θα μπορέσετε να δείτε τον παλιό Βενετικό οικισμό και το Βυζαντινό κάστρο. Διαθέτει υπέροχη και κρυστάλλινη παραλία με βότσαλα, ταβέρνες, εστιατόρια και μπαράκια με εξαίρετη θέα προς το πέλαγος.

Ζαγορά
 Το μεγαλύτερο και ιστορικότερο χωρίο του Ανατολικού Πηλίου, απλωμένο σε μια καταπράσινη και ηλιόλουστη πλαγιά του, χωρισμένο σε τέσσερις μεγάλες συνοικίες. Τόπος ξακουστός για τις φυσικές ομορφιές αλλά και για τη παράδοση στις τέχνες και τα γράμματα από την εποχή της Τουρκοκρατίας.Η Ζαγορά έχει επίσης σημαντικότατη δραστηριότητα με τη καλλιέργεια του περίφημου «Ζαγοριανού μήλου» με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό κύριο συντελεστή της σημερινής άνθησης. Ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1915 και ως σήμερα θεωρείται ένας από τους αξιολογότερους συνεταιρισμούς της χώρας και ο μεγαλύτερος φορέας συγκέντρωσης των πιο γλυκόχυμων και ευωδιαστών μήλων. Οι γυναίκες της Ζαγοράς έχουν το δικό τους «ξεχωριστό» Συνεταιρισμό όπου με μεράκι και φαντασία παρασκευάζουν γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, λικέρ. Πανέμορφη η Ζαγορά κάθε εποχή του χρόνου, ιδανική για χειμερινές και καλοκαιρινές διακοπές, με ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων που προσφέρουν και στον πιο απαιτητικό επισκέπτη φιλοξενία, καλό παραδοσιακό φαγητό, και όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Με τα πέτρινα σπίτια της να αναδύονται μέσα από τη πλούσια βλάστηση, τα υπέροχα αρχοντικά, τις εκκλησίες, τις πηγές, τα πέτρινα γεφύρια της, τις απολαυστικές διαδρομές και τις διάφορες πολιτιστικές-αθλητικές δραστηριότητες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες , ένα στολίδι πραγματικό, δίνει ευκαιρίες για ξεκούραση και διασκέδαση χαρίζοντας απλόχερα τους καρπούς και τη φιλοξενία της.

Καλά Νερά
 Πολυσύχναστο παραθεριστικό κέντρο. Οι λεύκες, τα πλατάνια και οι ευκάλυπτοι της παραλίας αποτελούν μια μικρή όαση τα θερινά απομεσήμερα. Η αφθονία και η ποιότητα των νερών που αναβλύζουν από τις πολλές βρύσες κοντά στη θάλασσα έχουν δώσει στο χωριό την ονομασία του.
Η πλεονεκτική θέση του χωριού δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να απολαμβάνει τις χαρές της θάλασσας κατά τους θερινούς μήνες αλλά ταυτόχρονα να μπορεί να επισκεφθεί σε ελάχιστο χρονικό διάστημα όλο τον ορεινό όγκο του Πηλίου, χωρίς καμία ιδιαίτερη δυσκολία στην πρόσβαση.

Τσαγκαράδα
Νερά τρεχούμενα παντού, άφθονα και κρυστάλλινα κατηφορίζουν προς τη θάλασσα και ο ήχος τους γίνεται κομμάτι της ζωής.Το παλιό πέτρινο τοξωτό γεφύρι της Τσαγκαράδας στη ρεματιά του Μυλοπόταμου, χτισμένο το 1787.
Τσαγκαράδα σημαίνει ωραία θέα και κατά μία άλλα εκδοχή βασιλικό χωριό. Είναι ένας τόπος για όλες τις εποχές, παραμυθένιος και κατάλευκος το χειμώνα, πνιγμένος στα αγριολούλουδα την άνοιξη, δροσερός και ζωσμένος ορτανσίες το καλοκαίρι, βυθισμένος στο κόκκινο-κίτρινο των φύλλων το φθινόπωρο.Η Τσαγκαράδα απλωμένη σε μία πλαγιά του Πηλίου, είναι ένα από τα πιό δημοφιλή μέρη του, και προσφέρεται για χειμερινές και καλοκαιρινές διακοπές, αφού σε μόλις 8 χλμ. βρίσκεται η περίφημη παραλία του Μυλοποτάμου και της Φακίστρας. Παντού υπάρχουν καστανιές, ρεματιές με τρεχούμενα νερά και τοξωτά γεφύρια. Αξίζει τον κόπο μία βολτα στο κρυφό σχολειό και το εκκλησάκι της Παναγίας της Μεγαλομάτας που βρίσκεται μέσα σε βράχο.

Μηλιές
Ορεινό γραφικό παραδοσιακό χωριό σε 400μ. υψόμετρο και 28 χλμ. από το Βόλο. Η φυσική ομορφιά συναντάει εδώ την τουριστική ανάπτυξη και το πάντρεμα αυτό έχει ένα υπέροχο αποτέλεσμα.
Ακριβώς έναν αιώνα πριν ξεκινά το τρενάκι του Πηλίου στη γραμμή Βόλου – Μηλεών, της οποίας ο σχεδιασμός και η κατασκευή έγιναν από τον Εβαρίστο Ντε Κίρικο πατέρα του διάσημου ζωγράφου.
Σήμερα μετά από πολύχρονη διακοπή της λειτουργίας της γραμμής, ο θρυλικός “μουντζούρης”, επιστρέφει στις ράγες σε μια μαγευτική διαδρομή, ανάμεσα από καταπράσινες πλαγιές, χαράδρες, τοξωτά γεφύρια και μικρές σήραγγες. Κοντά στη μεγάλη σιδερένια γέφυρα του τρένου, στο σταθμό των Μηλεών, τοποθετείται κατά τη μυθολογία η σπηλιά του Κενταύρου Χείρωνα.
Για κολύμπι σε μόλις 8 χλμ. από τις Μηλιές θα βρείτε την υπέροχη αμμουδερή παραλία της Κορώπης (Μπούφα). Είναι η μεγαλύτερη παραλία στον Παγασητικό με πεντακάθαρα γαλήνια νερά.

Φυσικά το Πήλιο δεν τελειώνει εδώ. Υπάρχουν πολλά χωριά ακόμα που αξίζει να πάτε. Εμείς σας προτείναμε τα δικά μας αγαπημένα και ξεχωριστά μέρη και είμαστε σίγουροι ότι εάν τα επισκεφθείτε μία φορά, θα θελήσετε πολύ σύντομα να ξαναπάτε.
Μπορείτε να δείτε περισσότερες τοποθεσίες καθώς και πληροφορίες  (που θα μείνετε, τι θα φάτε κλπ.) στο παρακάτω site :
http://www.pelio.com.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: