Σελίδες

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΠΡΟΒΕΣ ΓΙΑ ΤΟ... "VENUS IN FUR"


Από τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΟΥΛΟΠΟΥΛΟ


Το "Venus in Fur" του David Ives θα παρουσιάσει τη φετινή σεζόν ο Γιώργος Οικονόμου στο Θέατρο "Θησείον" για πρώτη φορά στην Ελλάδα -με προγραμματισμένη πρεμιέρα την 14η Νοεμβρίου.

Για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ο γνωστός σκηνοθέτης "έκλεισε" τη Βίκυ Παπαδοπούλου και τον Γιώργο Παπαγεωργίου, οι οποίοι για περίπου μιάμιση ώρα καλούνται να αναμετρηθούν με μία τεράστια γκάμα δραματουργίας και συναισθημάτων.

Το «Venus in fur» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά Off-Broadway  στο Classic Stage Company στις 13 Ιανουαρίου του 2010, ενώ την περίοδο Φεβρουάριος-Ιούνιος 2012 παρουσιάστηκε στο On Broadway- Lyceum Theater. Μάλιστα, από αυτή τη «μετακόμιση» το έργο του David Ives απέσπασε διθυραμβικές κριτικές, ενώ την ίδια χρονιά η πλειοψηφία των  συντελεστών νίκησε στα Tony Awards, όπως οι πρωταγωνιστές Nina Arianda-Hugh Dancy. Τη σκηνοθεσία υπέγραφε ο Walter Bobbie.

Στα ελληνικά δεδομένα, όπως προαναφέραμε, τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιώργος Οικονόμου (πέρσι παρουσίασε με επιτυχία τον "Σέρλοκ Χολμς και ο σκύλος των Μπάσκερβιλ" και πρόπερσι τον "Ιβάν και τα σκυλιά του"), τη μετάφραση έκανε η Δάφνη Οικονόμου, τα σκηνικά ο Κώστας Βελινόπουλος και τους φωτισμούς ο Γιάννης Δρακουλαράκος.

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

"ΜΕΛΙΝΑ: ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΩ Η ΕΛΛΑΔΑ..." ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ

Από τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΟΥΛΟΠΟΥΛΟ

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου. Ο κόσμος έχει αρχίσει να έρχεται στο Ηρώδειο από τις 7:00 με τις πρώτες ουρές να έχουν -ήδη!- σχηματιστεί. Άτομα όλων των ηλικιών είναι εκεί, προκειμένου να παρακολουθήσουν τη μουσικό-θεατρική παράσταση "Μελίνα: Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα", σε κείμενα του Στρατή Πασχάλη και σκηνοθεσία-χορογραφίες της Σοφίας Σπυράτου.

Οι συντελεστές "πάντρεψαν" το θέατρο με τη μουσική και το χορό, όπως ακριβώς έκανε και η Μελίνα Μερκούρη, αφήνοντας τα σαν κληρονομιά. Οι σπουδαιότεροι σταθμοί της ζωής της, οι θεατρικοί και οι κινηματογραφικοί ρόλοι, τα τραγούδια, οι έρωτες και οι αγώνες. Η Μελίνα.


Επί σκηνής οι: Μαρία Ναυπλιώτου, Γιάννης Στάνκογλου, Αλμπέρτο Φάις, Χλόη Μάντζαρη, Νεφέλη Μαϊστράλη, Κώστας Συλβέστρος και ένα σύνολο 12 χορευτών. Ο κάθε ένας έβαλε το δικό του λιθαράκι σ' αυτή την παραγωγή υψηλού επιπέδου, με τη Μαρία Ναυπλιώτου να θεωρείται η ιδανική ηθοποιός για τον συγκεκριμένο ρόλο και αποδεικνύοντας ότι η ομορφιά και η γοητεία μπορούν να συνδυαστούν με το πλούσιο ταλέντο.

Στο δεύτερο μέρος της παράστασης, η Έλλη Πασπαλά και η Ηρώ Σάϊα ερμηνεύουν τα τραγούδια της Μελίνας υπό τη διεύθυνση και την επιμέλεια του Σταύρου Ξαρχάκου, χαρίζοντας στο κοινό μοναδικές και νοσταλγικές στιγμές.

Το παρών στην παράσταση έδωσαν: Μαριάννα Λάτση, Εριέττα Κούρκουλου, Παναγιώτης Μπουγιούρης, Γιώργος Νανούρης, Νάντια Μπουλέ, Ελένη Καρακάση, Δημήτρης Χαλιώτης, Γιώργος Σαρηγιάννης, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Άγγελος Παπαδημητρίου, Νέλλη Γκίνη κ.ά.

Την πρωτοβουλία της διοργάνωσης είχαν το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, ο Πολιτιστικός Οργανισμός Πρεσπών και η ADaM Productions του Θεάτρου Badminton, ενώ προσεχώς η εν λόγω παραγωγή θα φιλοξενηθεί και στο Badminton.