Σελίδες

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Νίκος Σιακούφης: «Οι γνωριμίες έρχονται σε βάθος χρόνου για να σε επιβεβαιώσουν ως καλλιτέχνη»

Συνέντευξη στον Παναγιώτη Μουλόπουλο

Ο Νίκος Σιακούφης έφυγε από την Άρτα σε ηλικία 18 χρονών, προκειμένου να ακολουθήσει αυτό που αγαπά. Τη μουσική. Έχοντας, ήδη, ηχογραφήσει και κυκλοφορήσει την πρώτη του δισκογραφική δουλειά, με τίτλο: «Χάρτινα τρένα», ο ίδιος μιλά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στη citypress.gr, για τη μουσική, τις «γνωριμίες», τα όνειρα, αλλά και τα νέα του επαγγελματικά σχέδια.

Στα 18 σου έφυγες από την Άρτα, προκειμένου να συνεχίσεις την παράδοση σημαντικών ροκ τραγουδοποιών από την περιφέρεια. Πώς μπήκε η μουσική στη ζωή σου; Η μουσική υπήρχε μέσα μου από τη μέρα που γεννήθηκα, πάντα θυμάμαι τον εαυτό μου να τραγουδάει… Η πραγματική ενασχόληση όμως, η δημιουργική καλύτερα, μπορώ να πω ότι ξεκίνησε μετά από έναν πολύ σοβαρό τραυματισμό που είχα στα 19 μου και έκλεισε για πάντα την πόρτα του επαγγελματικού αθλητισμού, που είχα βάλει σαν στόχο στη ζωή μου, εντελώς ξαφνικά και μάλλον λειτούργησε σαν υποκατάστατο προκειμένου να μετριάσω την πικρία μου. Από ‘κει και πέρα τα πράγματα πήραν μόνα τους το δρόμο που οδήγησε μέχρι τα ‘’χάρτινα τρένα’’.
Όταν πήρες τη σημαντική, αυτή, απόφαση αγχώθηκες, επειδή δεν είχες τις λεγόμενες «γνωριμίες»; 
Καθόλου, το ήξερα από την αρχή, απλά πίστευα πάντα ότι στην πορεία θα συναντούσα άτομα που θα πιστέψουν σε μένα και θα με οδηγήσουν στον δύσκολο δρόμο, όπως και έγινε… Οι γνωριμίες όταν έρχονται σε βάθος χρόνου, έρχονται απλά για να σε επιβεβαιώσουν σαν καλλιτέχνη, αυτό που χρειάζεται είναι η πίστη και η θέληση στην αρχή του ταξιδιού.

Ποια είναι τα πρότυπα σου; Στη ζωή μου δεν είχα σταθερά πρότυπα κι αυτό ίσως είναι πολύ θετικό γιατί ποτέ δεν συμπεριφέρθηκα μονόπλευρα στις μουσικές μου επιλογές και κατ’ επέκταση δημιουργίες. Θαυμάζω όμως πολλούς καλλιτέχνες της ελληνικής σκηνής που ξέρω ότι ξεκίνησαν όπως κι εγώ, από το πουθενά και με την πίστη στον εαυτό τους και μόνο, βρήκαν τη θέση τους στον μουσικό κόσμο.
«Χάρτινα τρένα» ο τίτλος της πρώτης σου δισκογραφικής δουλειάς. Όταν πρόκειται για τα όνειρα μας είναι όντως «χάρτινα» τα…μεταφορικά που αναλαμβάνουν χρέη συνοδοιπόρου; Αυτά είναι η ίδια η ζωή, αυτή που σου δίνει τόσες εμπνεύσεις, δυσάρεστες πολλές φορές και άλλες ευχάριστες και σε κάνει να τρέμεις στη σκέψη ότι το μέλλον θα σε κάνει να εκφραστείς κινούμενος σε έναν λαβύρινθο, που η έξοδος ίσως να μην βρεθεί ποτέ !

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Γιάννης Κότσιρας: «Τα σκάνδαλα είναι καθαρά αποπροσανατολιστικά»


Συνέντευξη στον Παναγιώτη Μουλόπουλο

Ο Γιάννης Κότσιρας ξεκίνησε τη μουσική του σταδιοδρομία αρχές της δεκαετίας του ’90 και από τότε μετράει πολλές επιτυχίες. Ο γνωστός τραγουδιστής, θα βρεθεί στη σκηνή του «Παλλάς» το Σαββατοκύριακο, μ’ αφορμή τις δύο μουσικές παραστάσεις του Θάνου Μικρούτσικου.
Εμείς, συναντήσαμε πριν λίγες μέρες, τον Γιάννη Κότσιρα μετά το τέλος των προβών του στο Studio “Sofita” και μιλά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στη citypress.grγια την απόφαση του να απέχει από τη νυχτερινή ζωή της Αθήνας, για το μπέρδεμα που έχει γίνει στο γνήσιο λαϊκό τραγούδι και το ελαφρύ, για την περιοδεία και τα μηνύματα που θα επιθυμεί να «περάσει» σε «φίλους και άσπονδους φίλους της Ευρώπης», καθώς επίσης για τις μάσκες των πολιτικών και την εποχή των ψευδαισθήσεων.

Τέσσερις ιδιαίτεροι καλλιτέχνες, με διαφορετικές πορείες, συναντιούνται στη σκηνή του «Παλλάς». Τι να περιμένει ο κόσμος στις 19 και στις 20/1;
Αυτό που θα περιμένει είναι μία συλλογή μεγάλων τραγουδιών, που δύσκολα αντέχουν –εγώ τουλάχιστον- το βάρος τους. Είναι τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου με τη δική μας προσωπική κατάθεση σε μία συγκυρία ιδιαιτέρως δύσκολη για όλο τον κόσμο.

Μέσα από τα τραγούδια μπορούμε να «μιλάμε» ακόμα για τα συναισθήματα μας;
Νομίζω το μόνο που μας έχει μείνει είναι η μουσική πια. Το μόνο που μπορεί να μας εκφράσει πραγματικά, να μιλήσουμε για τα συναισθήματά μας, είναι κάποια στιβαρά λαϊκά τραγούδια.

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Δημήτρης Μπάσης: «Στη δισκογραφία φαινόταν η κρίση, πριν έρθει η…κρίση»


Συνέντευξη στον Παναγιώτη Μουλόπουλο

Σε ηλικία 20 ετών, ο Δημήτρης Μπάσης ξεκίνησε να τραγουδά επαγγελματικά, ενώ τον ανακάλυψε ο Σταμάτης Κραουνάκης και η δισκογραφική εταιρία Warner. Έκτοτε, η επαγγελματική σταδιοδρομία ξεκινά, ενώ πολλά είναι τα τραγούδια που σιγοτραγουδάμε. 
Ο Δημήτρης Μπάσης λίγες μέρες πριν τις εμφανίσεις του στο Παλλάς, μ’ αφορμή τη μουσική παράσταση «Πάντα γελαστοί και γελασμένοι», μιλά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στη citypress.grγια τη μετανάστευση όπως την βίωσε ο ίδιος σε ηλικία 8 χρονών, αν σκέφτεται να ακολουθήσει τα βήματα των γονιών του, για τη κρίση στη δισκογραφία, αλλά και για τις εμφανίσεις του στο TAS Stage με τη Μελίνα Ασλανίδου και τον Χάρη Γαργανουράκη.

Με εσάς θα ξεκινήσω λίγο… ανάποδα. Οι γονείς σας είχαν μεταναστεύσει στη Γερμανία για μερικά χρόνια. Tα τελευταία χρόνια, πολλοί είναι οι Έλληνες που μεταναστεύουν στο εξωτερικό. λόγω της οικονομικής κρίσης. Πιστεύετε ότι ευνοούνται αυτές, οι «απότομες» αλλαγές;
Ποτέ δεν είναι καλή μία μετανάστευση, η οποία δεν γίνεται οικειοθελώς, αλλά υποχρεωτικά διότι οι συνθήκες διαβίωσης στην πατρίδα μας είναι δύσκολες. Ο καθένας, προσπαθώντας να εντοπίσει ένα καλύτερο μέλλον για την οικογένεια του, τα παιδιά του, προσπαθεί να βρει διεξόδους. Η μετανάστευση είναι ένας τρόπος.  Είναι δύσκολο!
Οι γονείς μου ήταν μετανάστες στη Γερμανία για 20 χρόνια, γεννήθηκα εκεί και επέστρεψα σε ηλικία 8 ετών. Θυμάμαι κάποια πράγματα, θυμάμαι την  δυσκολία που το μυαλό σου είναι πάντα στην πατρίδα σου για το πότε θα γυρίσεις. Τότε πήγαινες για ένα συγκεκριμένο σκοπό, να μαζέψεις κάποια χρήματα, να εξασφαλίσεις μια καλύτερη ζωή ερχόμενος στην Ελλάδα.
Η διαφορά με το τώρα είναι το αβέβαιο τοπίο στην Ελλάδα. Φαντάζομαι ότι οι μετανάστες που φεύγουν τώρα, από ανάγκη, δεν ξέρω αν έχουν στον ορίζοντα τους να γυρίσουν.

Σας έχει περάσει σαν σκέψη να φύγετε από την Ελλάδα;
Όχι. Δεν το έχω σκεφτεί προσωπικά για μένα να μεταναστεύσω, προς το παρόν. Παρόλο που υπάρχει μία πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση στην χώρα μας, προς το παρόν, αντέχω. Θα ήταν ένα ακραίο σενάριο να πω ότι θα φύγω. Δεν μου είναι εύκολο να ζήσω εκτός Ελλάδας. Αγαπώ πάρα πολύ αυτή τη χώρα και δεν μπορώ να το σκεφτώ καν αυτή τη στιγμή.

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Μανώλης Μητσιάς: «Η ποιότητα στην Ελλάδα δεν πληρώνεται»


Συνέντευξη στον Παναγιώτη Μουλόπουλο

Συναντήσαμε τον Μανώλη Μητσιά στο Studio “Sofita” (Λεωφ. Βουλιαγμένης 272, Αγ. Δημήτριος) πριν λίγες ημέρες, όπου έκανε πρόβες με τον Δημήτρη Μπάση, τον Γιάννη Κότσιρα και τον Θάνο Μικρούτσικο, μ’ αφορμή τις παραστάσεις του τελευταίου, που θα δοθούν στο Παλλάς, στις 19 και 20 Ιανουαρίου.
Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες τραγουδιστές του λαϊκού, του ελαφρολαϊκού και του έντεχνου τραγουδιού, μιλά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στη citypress.grγια τις αναμνήσεις του παρελθόντος, για τα μέσα προβολής του τότε και του τώρα, για την απόσυρση του από τα μαγαζιά όταν έκανε Χατζιδάκι, καθώς και κατά πόσο τον έχει επηρεάσει ψυχολογικά η κατάσταση στην Ελλάδα.

Ασχοληθήκατε σε μικρή ηλικία με τη Βυζαντινή μουσική, ακολούθησαν τα παραδοσιακά της ιδιαίτερης πατρίδας σας –της Μακεδονίας-,  για να έρθουν στη συνέχεια τα λαϊκά της δεκαετίας ’50-’60 και να γίνουν πιο ξεκάθαρα τα πράγματα. Τι θυμάστε απ’ αυτή την εποχή;
Για μένα σαν μικρό παιδί ήταν μία πραγματικά μαγική εποχή! Παρόλο που ο κόσμος ήταν φτωχός, ειδικά στην επαρχία, δεν είχε τα απαραίτητα –τα προς το ζην-, όμως, η μουσική ήταν μέσα μας. Πηγαίναμε στα χωράφια να δουλέψουμε και τραγουδάγαμε. Η μέρα πέρναγε δουλεύοντας και τραγουδώντας, χωρίς να έχουμε ραδιόφωνα ή τηλεοράσεις και αυτά που υπάρχουν σήμερα. Ήταν πολύ χαρούμενες μέρες και δεν θα τις ξεχάσω ποτέ!

Οι VEGAS στη Sony Music!


Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα συγκροτήματα, που κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στα μουσικά δρώμενα, είναι οι VEGAS, οι οποίοι, μάλιστα, σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφεραν να αποκτήσουν θαυμαστές όλων των ηλικιών.
Με τα singles τους να «εκτοξεύονται» συνέχεια στη κορυφή και να αποτελούν νέα πρόταση, αλλά και με τις ιδιαίτερες στιλιστικές εμφανίσεις, οι VEGAS είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και πετυχημένα συγκροτήματα τα Ελλάδας.
Μάλιστα, πριν λίγες ημέρες, υπέγραψαν το νέο τους συμβόλαιο με τη Sony Music, απ’ όπου αναμένεται να κυκλοφορήσει το νέο τους single το επόμενο διάστημα.

Πόσοι θεατές έχουν δει τον Τάκη Ζαχαράτο;


Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζονται οι παραστάσεις του Τάκη Ζαχαράτου στο θέατρο «Αλίκη», αφού τα 20.000εισιτήρια και η αγάπη του κοινού απογείωσαν την παράσταση και συνεχίζει ακάθεκτη τους επόμενους μήνες.
Με τον τίτλο «I am what I am», ο γνωστός show man, συναντά επί σκηνής 40 προσωπικότητες από τον χώρο της Τέχνης, της πολιτικής και της μουσικής. Ο Τάκης Ζαχαράτος διαθέτει πλούσια ατζέντα και έτσι δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το party κατά της θλίψης, αλλά υπέρ του γέλιου, οι: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Μελίνα Μερκούρη, Μαρινέλλα, Στέλιος Καζαντζίδης, Ζωζώ Σαπουντζάκη, Δέσποινα Μοιραράκη, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Αλέξης Τσίπρας, Μιχάλης Χατζηγιάννης, Ζέτα Μακρυπούλια, Ρένα Βλαχοπούλου, Άννα Βίσση, Άντζελα Δημητρίου και πολλοί άλλοι.
Επιπλέον, στη σκηνή του Θεάτρου Αλίκη, βρίσκονται και 6 μουσικοί, υπό τη μουσική διεύθυνση του Γιώργου Ζαχαρίου. Τα σκηνικά έχει επιμεληθεί ο Μανόλης Παντελιδάκης και τους φωτισμούς ο Χρήστος Τζιόγκας.

Παίζουν οι μουσικοί:
Νίκος Γαρουφαλλάκης, πλήκτρα
Γιάννης Καλκάνης, τύμπανα
Κοσμάς Κόκολης, μπουζούκι / κιθάρα / φωνή
Δημήτρης Παπσνίκου, μπάσο
Νίκος Σακελλαράκης, τρομπέτα
Τάσος Σοκορέλης, κιθάρα

Ημέρες & Ώρες παραστάσεων: 
Τετάρτη & Κυριακή στις 20.00
Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00