Σελίδες

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Δημήτρης Μπάσης: «Στη δισκογραφία φαινόταν η κρίση, πριν έρθει η…κρίση»


Συνέντευξη στον Παναγιώτη Μουλόπουλο

Σε ηλικία 20 ετών, ο Δημήτρης Μπάσης ξεκίνησε να τραγουδά επαγγελματικά, ενώ τον ανακάλυψε ο Σταμάτης Κραουνάκης και η δισκογραφική εταιρία Warner. Έκτοτε, η επαγγελματική σταδιοδρομία ξεκινά, ενώ πολλά είναι τα τραγούδια που σιγοτραγουδάμε. 
Ο Δημήτρης Μπάσης λίγες μέρες πριν τις εμφανίσεις του στο Παλλάς, μ’ αφορμή τη μουσική παράσταση «Πάντα γελαστοί και γελασμένοι», μιλά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στη citypress.grγια τη μετανάστευση όπως την βίωσε ο ίδιος σε ηλικία 8 χρονών, αν σκέφτεται να ακολουθήσει τα βήματα των γονιών του, για τη κρίση στη δισκογραφία, αλλά και για τις εμφανίσεις του στο TAS Stage με τη Μελίνα Ασλανίδου και τον Χάρη Γαργανουράκη.

Με εσάς θα ξεκινήσω λίγο… ανάποδα. Οι γονείς σας είχαν μεταναστεύσει στη Γερμανία για μερικά χρόνια. Tα τελευταία χρόνια, πολλοί είναι οι Έλληνες που μεταναστεύουν στο εξωτερικό. λόγω της οικονομικής κρίσης. Πιστεύετε ότι ευνοούνται αυτές, οι «απότομες» αλλαγές;
Ποτέ δεν είναι καλή μία μετανάστευση, η οποία δεν γίνεται οικειοθελώς, αλλά υποχρεωτικά διότι οι συνθήκες διαβίωσης στην πατρίδα μας είναι δύσκολες. Ο καθένας, προσπαθώντας να εντοπίσει ένα καλύτερο μέλλον για την οικογένεια του, τα παιδιά του, προσπαθεί να βρει διεξόδους. Η μετανάστευση είναι ένας τρόπος.  Είναι δύσκολο!
Οι γονείς μου ήταν μετανάστες στη Γερμανία για 20 χρόνια, γεννήθηκα εκεί και επέστρεψα σε ηλικία 8 ετών. Θυμάμαι κάποια πράγματα, θυμάμαι την  δυσκολία που το μυαλό σου είναι πάντα στην πατρίδα σου για το πότε θα γυρίσεις. Τότε πήγαινες για ένα συγκεκριμένο σκοπό, να μαζέψεις κάποια χρήματα, να εξασφαλίσεις μια καλύτερη ζωή ερχόμενος στην Ελλάδα.
Η διαφορά με το τώρα είναι το αβέβαιο τοπίο στην Ελλάδα. Φαντάζομαι ότι οι μετανάστες που φεύγουν τώρα, από ανάγκη, δεν ξέρω αν έχουν στον ορίζοντα τους να γυρίσουν.

Σας έχει περάσει σαν σκέψη να φύγετε από την Ελλάδα;
Όχι. Δεν το έχω σκεφτεί προσωπικά για μένα να μεταναστεύσω, προς το παρόν. Παρόλο που υπάρχει μία πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση στην χώρα μας, προς το παρόν, αντέχω. Θα ήταν ένα ακραίο σενάριο να πω ότι θα φύγω. Δεν μου είναι εύκολο να ζήσω εκτός Ελλάδας. Αγαπώ πάρα πολύ αυτή τη χώρα και δεν μπορώ να το σκεφτώ καν αυτή τη στιγμή.

«Πάντα γελαστοί και γελασμένοι». Τι θα μας παρουσιάσετε;
Έρχομαι να υπηρετήσω από την μεριά του ερμηνευτή, μία παράσταση, όπου κεντρικό πρόσωπο είναι ο Θάνος Μικρούτσικος. Στην παράσταση, αυτή, στο «Πάντα γελαστοί και γελασμένοι», γίνεται αναφορά στη διαδρομή των λαϊκών τραγουδιών του Θάνου Μικρούτσικου. Σαν εκπρόσωπος της νεότερης γενιάς των λαϊκών τραγουδιστών έρχομαι να υπηρετήσω αυτό το σκοπό. Για μένα είναι πολύ σημαντική αυτή η συμμετοχή. Πάντα έλεγα πως ένας από τους συνθέτες που θα ‘θελα να συνεργαστώ, ήταν ο Θάνος Μικρούτσικος, και τον ευχαριστώ που μου δίνει αυτή την ευκαιρία.

Παράλληλα  επιχειρείτε και κάτι καινούριο φέτος, παρέα με τη Μελίνα Ασλανίδου και τον Χαράλαμπο Γαργανουράκη. Σάββατο βράδυ και Κυριακή μεσημέρι στο TAS Stage. Μιλήστε μας λίγο γι’ αυτό το εγχείρημα…
Είναι μία παράσταση που πάει πάρα πολύ καλά. Τόσο καλά που αισθάνομαι την ανάγκη, μέσα από αυτή την συνέντευξη, να ευχαριστήσω όλο αυτό τον κόσμο που έρχεται, μας αγκαλιάζει και μας δίνει αυτές τις διαστάσεις επιτυχίας.
Η ιδιαιτερότητα είναι ότι δουλεύουμε Κυριακή μεσημέρι. Εγώ το ‘χω ξανά κάνει πολλές φορές και στον Κεραμεικό και στο «Χάραμα» και πιο παλιά στο «REX» με τον Γιάννη Κότσιρα. Είναι ένα κοινό που δεν θέλει να ξενυχτήσει, είναι ένα κοινό που θέλει να δει μία παράσταση νωρίς το μεσημέρι και που θα τελειώσει νωρίς το απόγευμα λόγω ότι η επόμενη μέρα είναι εργάσιμη, και επειδή αυτό συνδυάζεται την Κυριακή με φαγητό και κρασί και με όλα αυτά, ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει.

Ο κόσμος έχει ανάγκη τη διασκέδαση;
Ο κόσμος, νομίζω, έχει ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά να διασκεδάσει, γιατί βιώνει δύσκολες εποχές. Περνάμε δύσκολα. Θέλει αυτές τις τέσσερις ώρες που κρατάει το πρόγραμμα να ξεδώσει, να διασκεδάσει, να τραγουδήσει και πολλές φορές «συλλαμβάνω» τον κόσμο να τραγουδάει παθιασμένα κάποια τραγούδια σαν να διαμαρτύρεται μέσα από αυτά.
Είναι χαρακτηριστικό όταν ο Γαργανουράκης, επειδή το ρεπερτόριο του είναι της δεκαετίας του ’70, βλέπω ότι ο κόσμος συγκινείται. Είναι ένας εκπρόσωπος της εποχής, καθώς και τότε ήταν μία δύσκολη εποχή για τη μεταπόλιτευση στην Ελλάδα.

Ποια η γνώμη σας για τη δισκογραφία όπως έχει εξελιχθεί και που πλέον όλα τα τραγούδια παρουσιάζονται σε ψηφιακή μορφή;
Δεν υπάρχει δισκογραφία, έτσι; Η δισκογραφία έχει καταρρεύσει. Δεν υπάρχουν δισκογραφικές εταιρείες, η διακίνηση των όποιων δίσκων γίνεται με τον Τύπο, γιατί δεν υπάρχουν τα δισκοπωλεία που να προβάλλουν και να πουλήσουν το υλικό… Μέσα στη γενικότερη κρίση, υπάρχει μία μεγάλη κρίση στη βιομηχανία της μουσικής και των θεαμάτων. Στη δισκογραφία φαινόταν ότι θα έρθει η κρίση, λίγα χρόνια πριν έρθει η κρίση που βιώνουμε τώρα. Υπήρχε κρίση! Ερχόταν! Και με τη πειρατεία και με το ίντερνετ που έχει εισβάλλει στη ζωή μας και κατεβάζεις ότι θέλεις χωρίς να ρωτήσεις κανέναν. Ο χώρος της μουσικής βιώνει μία μεγάλη κρίση!

Δείτε πλάνα από τις πρόβες των καλλιτεχνών για τη "Συννεφιασμένη Κυριακή"
Δείτε πλάνα από τις πρόβες των καλλιτεχνών για τη ''Ρόζα''
Δείτε στιγμιότυπα από τις πρόβες των καλλιτεχνών.
INFO:
Οι παραστάσεις στο TAS Stage θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος Μαρτίου και ίσως παραπάνω, λόγω της μεγάλης επιτυχίας. Κάθε Σάββατο στις 23.00 και κάθε Κυριακή στις 14.00, ο Δημήτρης Μπάσης παρέα με τη Μελίνα Ασλανίδου και τον Χάρη Γαργανουράκη, «χαρίζουν» 4 ώρες ξεγνοιασιάς.
Αυτή την περίοδο, ο γνωστός ερμηνευτής, ακούει τραγούδια για να προετοιμάσει τον επόμενο δίσκο.
Το καλοκαίρι θα κάνει συναυλίες, αλλά ακόμα δεν έχει διευθετηθεί αν θα είναι μόνος του ή με άλλους καλλιτέχνες.
Ο Θάνος Μικρούτσικος παρουσιάζει στις 19 & 20 Ιανουαρίου, τη μουσική παράσταση «Πάντα γελαστοί και γελασμένοι», στο Θέατρο Παλλάς. Μαζί του επί σκηνής, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Δημήτρης Μπάσης και ο Γιάννης Κότσιρας.
Παίζουν οι μουσικοί:
Θύμιος Παπαδόπουλος -πνευστά
Γιάννης Παπαζαχαριάκης -κιθάρα 
Γιάννης Σινάνης -μπουζούκι
Άκης Γαβαλάς -ντραμς
Γιάννης Γριπαίος -μπάσο
Θάνος Μικρούτσικος -πιάνο
Τεχνικοί:
Γιώργος Κορρές -ηχολήπτης αίθουσας
Νίκος Λαγός          -ηχολήπτης  σκηνής
Γιώργος Κλαδούρης -φωτισμοί
Παραγωγή : Ελληνική Θεαμάτων
Οργάνωση Παραγωγής: Cricos Productions

Ώρα έναρξης: 21:00
Τιμές εισιτηρίων : 45€, 40€, 35€, 30€, 25€
Φοιτητικό 20€, ανέργων 15€ (αγορά μόνο από το ταμείο)
Προπώληση: 
Στα ταμεία του Παλλάς, CityLink, Βουκουρεστίου 5 Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3213100

Δεν υπάρχουν σχόλια: