Σελίδες

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Γιάννης Κότσιρας: «Τα σκάνδαλα είναι καθαρά αποπροσανατολιστικά»


Συνέντευξη στον Παναγιώτη Μουλόπουλο

Ο Γιάννης Κότσιρας ξεκίνησε τη μουσική του σταδιοδρομία αρχές της δεκαετίας του ’90 και από τότε μετράει πολλές επιτυχίες. Ο γνωστός τραγουδιστής, θα βρεθεί στη σκηνή του «Παλλάς» το Σαββατοκύριακο, μ’ αφορμή τις δύο μουσικές παραστάσεις του Θάνου Μικρούτσικου.
Εμείς, συναντήσαμε πριν λίγες μέρες, τον Γιάννη Κότσιρα μετά το τέλος των προβών του στο Studio “Sofita” και μιλά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στη citypress.grγια την απόφαση του να απέχει από τη νυχτερινή ζωή της Αθήνας, για το μπέρδεμα που έχει γίνει στο γνήσιο λαϊκό τραγούδι και το ελαφρύ, για την περιοδεία και τα μηνύματα που θα επιθυμεί να «περάσει» σε «φίλους και άσπονδους φίλους της Ευρώπης», καθώς επίσης για τις μάσκες των πολιτικών και την εποχή των ψευδαισθήσεων.

Τέσσερις ιδιαίτεροι καλλιτέχνες, με διαφορετικές πορείες, συναντιούνται στη σκηνή του «Παλλάς». Τι να περιμένει ο κόσμος στις 19 και στις 20/1;
Αυτό που θα περιμένει είναι μία συλλογή μεγάλων τραγουδιών, που δύσκολα αντέχουν –εγώ τουλάχιστον- το βάρος τους. Είναι τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου με τη δική μας προσωπική κατάθεση σε μία συγκυρία ιδιαιτέρως δύσκολη για όλο τον κόσμο.

Μέσα από τα τραγούδια μπορούμε να «μιλάμε» ακόμα για τα συναισθήματα μας;
Νομίζω το μόνο που μας έχει μείνει είναι η μουσική πια. Το μόνο που μπορεί να μας εκφράσει πραγματικά, να μιλήσουμε για τα συναισθήματά μας, είναι κάποια στιβαρά λαϊκά τραγούδια.


Τι πιστεύετε ότι κάνει το λαϊκό τραγούδι πιο ξεχωριστό από τα άλλα είδη μουσικής;
Είναι το μόνο τραγούδι που ξεκινάει και απευθύνεται στο λαϊκό αίσθημα. Βέβαια, γνήσιο λαϊκό τραγούδι έχουμε πάρα πολλά χρόνια να ακούσουμε. Προσωπικά, λαϊκό τραγούδι, έχω να ακούσω πάρα πολλά χρόνια. Ο κόσμος έχει ψιλομπερδέψει λίγο την έννοια του λαϊκού τραγουδιού με το ελαφρύ.

Απέχετε από τη νυχτερινή ζωή της Αθήνας, ωστόσο, βρίσκεστε με μία…βαλίτσα στο χέρι, λόγω της περιοδείας… Και τον Μάρτιο θα πάτε στο εξωτερικό…
Με καλέσανε να κάνω μία μικρή περιοδεία στην Ευρώπη και το θεώρησα μια καλή ευκαιρία, μέσα από τη δική μου παρουσία, να υπενθυμίσουμε στους φίλους ή ακόμα και στους άσπονδους φίλους της Ευρώπης, ένα μικρό κομμάτι του πολιτισμού της Ελλάδας.
Όσον αφορά την αποχή, η απόφαση είναι συνειδητή και ειδικά γι’ αυτή τη χρονιά για πολλούς λόγους και προσωπικούς, αλλά και προσωπικής διάθεσης με όλα αυτά που συμβαίνουν.

Η κρίση έχει επηρεάσει αισθητά τα νυχτερινά κέντρα. Πιστεύετε ότι ο κόσμος θέλει να διασκεδάσει; Μπορεί να διασκεδάσει;
Κοίταξε, απ’ αυτό που βλέπουμε, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του κόσμου που συνεχίζει να επιλέγει τον τρόπο διασκέδασης του ξεσπάσματος. Υπάρχει αυτό το κομμάτι και μπορείς να το δεις σε όλα τα νυχτερινά μαγαζιά που θα βγεις. Αυτό, όμως, ξεκινάει και από την καταπίεση. Ο κόσμος είναι εξαιρετικά πιεσμένος και καταπιεσμένος και προσπαθεί να ξεφύγει με όποιο τρόπο μπορεί. Εγώ δεν ανήκω, βέβαια, σ’ αυτούς τους καλλιτέχνες που ο κόσμος θα έρθει να ξεσπάσει σ’ εμένα, αλλά θα ‘ρθει να μιλήσουμε για να ξεσπάσουμε παρέα.

Σε συνέντευξη σας είχατε δηλώσει ότι «στην κρίση βγαίνουν οι μάσκες και τα πρόσωπα φαίνονται πιο καθαρά». Υπάρχουν πολλές μάσκες να πέσουν ακόμα και να ξεσκεπαστούν;
Δεν έχει ξεσκεπαστεί τίποτα! Κατά την άποψη μου, αυτά που βγάζουν, με τα διάφορα σκανδαλάκια, λίστες, usb, βίλες και όλα αυτά, είναι καθαρά αποπροσανατολιστικά. Αυτή τη στιγμή, προσπαθούν να ταΐσουν τον κόσμο με σκάνδαλα, προκειμένου να μη συνειδητοποιήσει αυτή τη στιγμή που μιλάμε το 33% των Ελλήνων είναι άνεργο. Το 1/3 της Ελλάδας είναι άνεργο. 
Οι μάσκες έχουν πέσει εδώ και καιρό. Δεν θεωρώ ότι θα πέσουν τώρα άλλες μάσκες, αλλά δεν τρέφω κάποια ψευδαίσθηση για κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο ότι θα ‘ρθει να με σώσει. Ειδικά, όταν πρόκειται για ανθρώπους που εμείς, ως Έλληνες, βάλαμε στη θέση τους. Δυστυχώς, βάλαμε το ποντίκι να φυλάει το τυρί.

Ζούσαμε μία εποχή ψευδαισθήσεων;
Είναι πάρα πολύ λογικό αυτό. Ναι, υπήρχε ένα μεγάλο κομμάτι της Ελλάδας που ζούσε σε μία επίπλαστη πραγματικότητα. Βέβαια, υπήρχε πάντα και ένα κομμάτι που υπέφερε παρ’ αυτά. Και ιδιαίτερα μετά την είσοδο μας στο ευρώ. Μην ξεχνάμε, ότι και πριν την κρίση, ο αριθμός των ανέργων πλησίαζε το 1 εκατομμύριο. Είχαν πουληθεί φτηνά χρήματα σε πάρα πολύ κόσμο και αυτό λίγο αποπροσανατόλισε το πρόβλημα. Το πρόβλημα πάντα υπήρχε, απλώς τελευταία μεγεθύνθηκε.

Ποιο θα ήταν το κατάλληλο μήνυμα για την κατάσταση που βιώνουμε;
Κουράγιο. Αυτό που θέλω να πω είναι κάτι που είχε πει και ο Καζαντζάκης: «Για να εκτιμήσεις την ωραιότερη ανατολή, πρέπει να προηγηθεί το βαθύτερο σκοτάδι». Δεν ξέρω αν το βαθύτερο σκοτάδι που ζούμε είναι τώρα, αλλά ευελπιστώ μέσα στη χρονιά αυτή, να δούμε κάποια άνοιξη.

Δείτε πλάνα από τις πρόβες των καλλιτεχνών για τη "Συννεφιασμένη Κυριακή"
Δείτε πλάνα από τις πρόβες των καλλιτεχνών για τη ''Ρόζα''
Δείτε στιγμιότυπα από τις πρόβες των καλλιτεχνών.

INFO:
Ο Γιάννης Κότσιρας συνεχίζει με επιτυχία την περιοδεία του «Μουσικού Κουτιού» εντός και εκτός Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα:
16/1 Κύπρος-Λεμεσός-Πέραμα
26/1 Ιωάννινα, Πολυχώρος Αγορά
01/2 Πειραιάς-Passport
02/2 Θεσσαλονίκη-Black is…alive
08/2 Πειραιάς-Passport

Τέλη του μήνα αναμένεται να κυκλοφορήσει το «Μουσικό Κουτί» από τη Minos EMI. Πρόκειται για τη νέα δισκογραφική δουλειά του γνωστού τραγουδιστή, μετά από 4 χρόνια απουσίας. Σ’ αυτό το album όλα τα τραγούδια είναι σε δική του μουσική, ενώ στίχους έχει γράψει ο ίδιος και οι: Σταύρος Σταύρου, Άρης Δαβαράκης, Οδυσσέας Ιωάννου και ένα ποίημα της Όλγας Μοσχοχωρίτου.

Επιπλέον, το «Μουσικό Κουτί» ταξιδεύει και στο εξωτερικό, με τίτλο «Greece on the road». Συγκεκριμένα:
20/3 Γερμανία-Μόναχο-Tonhalle Muenchen
23/3 Γερμανία-Στουτγάρδη-Filamonie Fildesadt
25/3 Γερμανία-Ντίσελντόφ-Museum

Ο Θάνος Μικρούτσικος παρουσιάζει στις 19 & 20 Ιανουαρίου, τη μουσική παράσταση «Πάντα γελαστοί και γελασμένοι», στο Θέατρο Παλλάς. Μαζί του επί σκηνής, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Δημήτρης Μπάσης και ο Γιάννης Κότσιρας.
Παίζουν οι μουσικοί:
Θύμιος Παπαδόπουλος -πνευστά
Γιάννης Παπαζαχαριάκης -κιθάρα 
Γιάννης Σινάνης -μπουζούκι
Άκης Γαβαλάς -ντραμς
Γιάννης Γριπαίος -μπάσο
Θάνος Μικρούτσικος -πιάνο
Τεχνικοί:
Γιώργος Κορρές -ηχολήπτης αίθουσας
Νίκος Λαγός          -ηχολήπτης  σκηνής
Γιώργος Κλαδούρης -φωτισμοί
Παραγωγή : Ελληνική Θεαμάτων
Οργάνωση Παραγωγής: Cricos Productions

Ώρα έναρξης: 21:00
Τιμές εισιτηρίων : 45€, 40€, 35€, 30€, 25€
Φοιτητικό 20€, ανέργων 15€ (αγορά μόνο από το ταμείο)
Προπώληση: 
Στα ταμεία του Παλλάς, CityLink, Βουκουρεστίου 5 Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3213100

Δεν υπάρχουν σχόλια: