Σελίδες

Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Αλέξης Γεωργούλης: «Ο έρωτας είναι μόνο αλήθεια»


Συνέντευξη στον Παναγιώτη Μουλόπουλο
Είναι ένας από τους πιο περιζήτητους εργένηδες, ενώ τα τελευταία χρόνια ζει στο Λος Άντζελες προκειμένου να εξελιχθεί παραπάνω. Ο λόγος για τον Αλέξη Γεωργούλη, ο οποίος επέστρεψε στην Ελλάδα και μαζί με την Μαρία Σολωμού περιοδεύουν το έργο «Απ’ την πρώτη στιγμή. Ο 39χρονος ηθοποιός μιλά στη «City Press» για την επιστροφή του, την κρίση στην Ελλάδα, τον έρωτα, αλλά και τα χαστούκια.

Ύστερα από μία πολύχρονη αποχή από τα καλλιτεχνικά δρώμενα επέστρεψες δυναμικά στην Ελλάδα.
Έρχομαι κάθε χρόνο και μένω τουλάχιστον για 4 μήνες. Το Νοέμβριο που ήρθα, ήταν να έμενα για μία παράσταση που θα διαρκούσε ένα μήνα και θα έφευγα, αλλά έκατσα για διακοπές, έκατσα για αυτή τη παράσταση κ.ο.κ. Ξέρω την κατάσταση, οπότε δεν έρχομαι και βλέπω ένα άλλο κόσμο. Απ’ ότι βλέπω όμως έχουμε κάπως ισορροπήσει από τα αλλεπάλληλα χαστούκια που τρώγαμε τα τελευταία δύο χρόνια και έχουμε –κάπως- ησυχάσει από όλο αυτό το πράγμα που συμβαίνει.
Όταν ήσουν στο Λος Άντζελες και βλέποντας-ακούγοντας όσα συνέβαιναν στην Ελλάδα, ανησυχούσες;
Βέβαια και ανησυχώ ακόμα με ό,τι γίνεται. Έχουμε ηρεμήσει λίγο, χωρίς να σημαίνει ότι έπαψαν να υπάρχουν. Συνεχίζουν να υπάρχουν και απ’ ότι βλέπω δεν σταματούν ποτέ. Είναι πως θα καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτές τις συνθήκες πλέον, οι οποίες δεν πρόκειται να αλλάξουν.
Έχουμε πιάσει τον πάτο;
Δεν ξέρω τι μπορεί να σημαίνει ο πάτος για μία χώρα, αλλά θεωρώ ότι είμαστε πάρα πολύ χαμηλά.
Έχετε ξεκινήσει με τη Μαρία Σολωμού την περιοδεία σας «Από την πρώτη στιγμή». Μίλησε μας για την παράσταση.
Με τη Μαρία λέγαμε να κάνουμε κάτι πολλά χρόνια. Έχουν έρθει στα χέρια μας διάφορα έργα, ασχοληθήκαμε με πολλά πράγματα, αλλά τελικά αυτή την εποχή μας «κάθισε». Πήρα την απόφαση να κάνω κάποια άλλα πράγματα πέραν της θεατρικής φύσεως και περιμένοντας ψάχναμε…Έτσι έπεσε στα χέρια μου το κείμενο –που μόνο θεατρικό δεν ήταν- του Αντώνη Χατζαντώνη που μιλούσε για τις ταυτότητες που δύο άνθρωποι οικειοποιούνται και αποφασίζουν να ζήσουν με τις πλαστές ταυτότητες. Πρόκειται για δύο διαφορετικούς ανθρώπους. Και στηρίζεται σε αυτό που έλεγε ο Τσαρούχης ότι «στην Ελλάδα ό,τι δηλώσεις είσαι», αλλά και με το αγγλικό «Προσποιήσου το μέχρι να το πετύχεις». Η διαφορά είναι ότι στο ένα πρέπει να το καταφέρεις και όχι να το λες. Η ιδέα μου άρεσε πάρα πολύ γιατί παρουσίαζε ένα σημαντικό θέμα, μέσα από ένα άλλο: Τον έρωτα. Δύο πράγματα αντίθετα, γιατί ο έρωτας απαιτεί αλήθεια. Μου άρεσε αυτή η προσέγγιση και ήθελα να το κάνω θεατρικό.
Ο έρωτας θέλει όντως αλήθεια ή είναι αναγκαίο και το ψέμα;
Ο έρωτας είναι μόνο αλήθεια και όποτε λες ψέματα, σταματάς να βιώνεις έρωτα.
Έχεις αναγκαστεί να πεις ψέματα σε κάποια σχέση σου;
Ναι και θεωρώ ότι τα ψέματα δεν είναι πάντα κακά. Πολλές φορές η αλήθεια είναι καλή και όχι το ψέμα.
Αν έπρεπε να ξεκινήσεις κάτι «Απ’ την πρώτη στιγμή», τι θα ήταν αυτό;

Νομίζω ότι δεν θα άλλαζα τίποτα. Πάντα υπάρχει η σοφία που θα λειτουργεί, ότι δεν θα το ‘κανες όπως αν το έκανες τώρα.
Είσαι ευχαριστημένος με όσα έχεις καταφέρει σε προσωπικό & επαγγελματικό επίπεδο;
Ναι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι με κάνει να επαναπαύομαι και να λέω ότι θα κάνω κάτι άλλο, αφού έχω πετύχει. Πιστεύω ότι σαν νόημα στη ζωή είναι ότι προχωράω στα ταξίδια, είτε αυτό σημαίνει επιτυχία ή αποτυχία, σωστή ή λανθασμένη επιλογή.
Τι ρόλο παίζει η επιτυχία στη ζωή σου;
Ξέρεις, δεν βλέπω τις δουλειές με επιτυχία, με την έννοια της εμπορικής επιτυχίας. Μπορεί κάτι να σημειώνει εμπορική επιτυχία, αλλά να είναι κάπου αλλού η επιτυχία. Δεν θέλω να συγκρίνω τις κινήσεις μου ως επιτυχείς ή αποτυχημένες. Δεν ταξινομώ τα πράγματα έτσι.
Πιστεύεις στο «ό,τι δηλώσεις είσαι»;
Δυστυχώς στην Ελλάδα συμβαίνει αυτό του «ό,τι δηλώσεις είσαι», ενώ θα έπρεπε να λένε κάτι άλλο. Και επιστρέφω σε αυτό που σου είπα νωρίτερα ότι λένε οι ξένοι: Δηλώνουμε κάτι ψεύτικο που κάνουμε και όχι για να το χρησιμοποιήσουμε, να κάνουμε τη δουλειά μας και τέρμα.
Είχαμε πλαστή ταυτότητα όλα αυτά τα χρόνια και γι’ αυτό φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση;
Ναι! Μία ιδανική και πλαστή ταυτότητα. Δανειστήκαμε ένα πρότυπο, ένα μοτίβο, ένα πράγμα που είναι τελείως πλαστό, χωρίς κανένα νόημα για τη ζωή. Και το έχουμε «πληρώσει»!
Εσύ έχεις «πληρώσει» για πράγματα στη ζωή σου;
Αυτό που θα ‘λεγα ότι έχω «πληρώσει» ακριβά και «πληρώνω» κιόλας, το βλέπω και σε άλλους ανθρώπους, είναι ο εγωισμός μας. Πράγματα που έχουν να κάνουν με τον εγωισμό, γυρνούν εναντίων μας. Παράδειγμα, πως λειτουργούμε στον έρωτα.
Έχεις βιώσει έντονες στιγμές εγωισμού;
Ναι, και κυρίως στον έρωτα.
Έχεις ζήσει έναν έντονο έρωτα όπως προκύπτει από την παράσταση;
Στο έργο είναι λίγο απόλυτο, καθώς συμβαίνει απ’ την πρώτη στιγμή. Είναι περισσότερο συμβολικό, δε νομίζω ότι συμβαίνει κάτι με αυτό τον τρόπο, αλλά ναι, έχω βιώσει έντονο έρωτα.
Υποδύεσαι τον Φίλιππο Πετρόπουλο, έναν μέτριο συγγραφέα. Στις μέρες μας, τι βαθμό παίζει η μετριότητα;
Υπάρχουν μέτρια πράγματα και η κατεύθυνση. Ο κόσμος πρέπει να ‘ναι μέτριος για να μπορεί να κατευθύνεται και νομίζω αυτό μας τα λέει όλα. Το μέτριο δεν έχει καμία σχέση με το μέτρο.
Μέσα από τον έρωτα έχεις αναθεωρήσει την άποψη σου για τη ζωή;
Ο έρωτας μας δημιουργεί την άποψη για τη ζωή.
Στην αρχή της συζήτησης μας αναφέρθηκες στα «χαστούκια» που έχουμε φάει ως λαός. Ως Αλέξης έχεις φάει;
Βέβαια! Έχουμε φάει και έχω φάει. Τα χαστούκια δεν είναι άσχημα, το θέμα είναι για ποιο λόγο τα τρως. Αυτό είναι το σημαντικό που ενοχλεί περισσότερο αυτή τη στιγμή. Γιατί φάγαμε συνεχόμενα χαστούκια; Είναι λίγο άδικα.
Σε ενδιαφέρει μία ολική επιστροφή ή θα ξανά φύγεις για Λος Άντζελες;
Μετά την παράσταση θα φύγω για Λος Άντζελες. Καινούρια πράγματα συζητάω, αλλά δεν μπορώ να πω ναι ή όχι.

INFO: 
Ο Αλέξης Γεωργούλης μαζί με την Μαρία Σολωμού συνεχίζουν την περιοδεία τους ανά την Ελλάδα, με το θεατρικό έργο «Απ’ την πρώτη στιγμή». Μετά από ένα μικρό διάλειμμα, το πρωταγωνιστικό δίδυμο ταξιδεύει στα Χανιά (10/5), Ηράκλειο (11,12/5), Ιεράπετρα (13/5), Ζάκυνθο (17/5), Κυπαρισσία (18/5), Λευκωσία (23/5), Λάρνακα (24/5), ενώ η αυλαία θα πέσει στην Λάρισα (1,2/6).a

Δεν υπάρχουν σχόλια: