Σελίδες

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ. Η Νένα Μεντή γίνεται η «Μάνα» του Γκόργκι!


Αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές και τις καλύτερες εντυπώσεις, η Νένα Μεντή παρουσίασε για τέσσερα χρόνια την πολυτάραχη ζωή της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου σε κείμενο και σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια.
Έχοντας μία εξαιρετική συνεργασία, ο Πέτρος Ζούλιας και η Νένα Μεντή ετοιμάζονται για το νέο τους, «δυνατό», στοίχημα που θα φιλοξενηθεί στο Θέατρο Χώρα την καλλιτεχνική περίοδο 2013-2014. Δηλαδή από τον Οκτώβρη.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της citypress.gr, η Νένα Μεντή καλείται να αναμετρηθεί με το αριστουργηματικό έργο του Μάξιμ Γκόργκι (πραγματικό όνομα: Αλεξέι Μαξίμοβιτς Πεσκόφ), «Μάνα», σε θεατρική διασκευή του Μπρεχτ (1931, σε συνεργασία με το συνθέτη Χανς Άισλερ και τον Γκούντερ Βάιζενμπορν –στο Βερολίνο που παρουσιάστηκε στον ρόλο της «Μάνας» ήταν η Βάιγκελ).
Στο πλευρό της σπουδαίας ηθοποιού –επί σκηνής- θα βρίσκονται ακόμα 8 ηθοποιοί που αναμένονται να «κλείσουν» το επόμενο διάστημα, καθώς ο έμπειρος σκηνοθέτης επιθυμεί να κλείσει την καλύτερη διανομή!  
Η «Μάνα» γράφτηκε το 1906 από τον Μ. Γκόργκι –μέσα από αυτό το λογοτεχνικό έργο καθιερώθηκε και ως ένας μεγάλος κλασσικός-σύγχρονος Ρώσος συγγραφέας. 
Το έργο απεικονίζει για πρώτη φορά στη λογοτεχνία την πάλη του επαναστατικού προλεταριάτου για το σοσιαλισμό, κάτω από την καθοδήγηση του κόμματος της εργατικής τάξης, και τη γέννηση του νέου ανθρώπου μέσα σε αυτόν τον αγώνα. Εγκλωβισμένη σε μια μαρτυρική οικογενειακή ζωή, έρμαιο της συστηματικής σωματικής και ψυχικής κακοποίησης, η Πελαγία Νίλοβνα ζει αποκομμένη από την κοινωνία. Ο θάνατος του συζύγου της και η ωρίμανση του μονάκριβου γιου της, Παύλου, συνιστούν τις αναγκαίες συνθήκες για την κοινωνικοποίησή της. Η πολιτική δράση του Παύλου και των συντρόφων του ενάντια στην αυταρχική κρατική εξουσία την συγκινεί. Ο αγώνας τους γίνεται και δικός της: αναζητά την αλήθεια, αμφισβητεί την κρατούσα τάξη, στρατεύεται στον αγώνα για τη μεγάλη επανάσταση. Στα μάτια των συναγωνιστών της είναι η δική τους μάνα, έτοιμη να θυσιαστεί για τον κοινό σκοπό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: