Σελίδες

Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Ταξιδεύουμε στην μαγευτική Σκόπελο!!

Η Σκόπελος είναι ένα καταπράσινο νησί του Αιγαίου με χρυσαφένιες αμμουδιές, πνιγμένο στα πευκοδάση και τους ελαιώνες. Μεθυσμένο από τις μυρωδιές της ρίγανης, του θυμαριού και του ρετσινιού. Τμήμα του φιλόξενου νησιωτικού συμπλέγματος των Βορείων Σποράδων, η Σκόπελος, ανάμεσα στη Σκιάθο και την Αλόννησο, αποτελεί έναν εξαιρετικό τόπο διακοπών, μια υπέροχη πρόταση για δροσιά και χαλάρωση τους καλοκαιρινούς μήνες.


Έχει έκταση 96 τ.χμ. ενώ το μήκος των ακτών της είναι 67 χλμ. Το νησί διαθέτει ορεινό ανάγλυφο με την ψηλότερη κορυφή Δέλφη (680 μ.) και το Παλούκι (566 μ.). Τα κυριότερα ακρωτήρια της Σκοπέλου είναι το Γουρούνι, η Μύτη, η Βελόνα και το Κιούρτο. Ο πληθυσμός του νησιού ανέρχεται περίπου στους 5.000 κατοίκους. Οι 3.000 μένουν στην πόλη της Σκοπέλου και οι υπόλοιποι στους οικισμούς Γλώσσα, Έλιος (Νέο Κλήμα), Λουτράκι. Η Σκόπελος είναι ένα από τα πιο πολιτισμένα νησιά της Ελλάδας. Οι κάτοικοι της, ικανοί θαλασσινοί, ταξίδεψαν σε όλη τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, και ήρθαν σε επαφή και με άλλους πολιτισμένους λαούς κι αυτό είχε ευνοϊκή επίδραση για τον τρόπο ζωής των κατοίκων χωρίς βέβαια να σταματούν να περιφρουρούν αυστηρά τις παραδόσεις τους. Σήμερα οι κάτοικοι της Σκοπέλου διακρίνονται για την εργατικότητα τους, τα φιλόξενα αισθήματα τους, το ενδιαφέρον και τις κινητοποιήσεις για τα κοινά, τις έντονες καλλιτεχνικές τους τάσεις, όπως είναι η αγγειοπλαστική, η ζωγραφική, η μουσική ειδικά στο ρεμπέτικο τραγούδι και τη διατήρηση των πατροπαράδοτων τεχνών. Το χειμώνα το νησί έχει ήπιο κλίμα και γλυκό το καλοκαίρι.
 
Διαβάστε παρακάτω περισσότερα για τα αξιοθέατα του νησιού και τις παραλίες : 
 
  Καταπράσινο, στεφανωμένο με πυκνά δάση που φτάνουν κυριολεκτικά στις χρυσαφένιες παραλίες του. Πεύκα, πλατάνια, και άφθονα τρεχούμενα νερά κατακλύζουν τη Σκόπελο ενώ είναι κατάσπαρτη από ελαιώνες, συκιές, αμυγδαλιές, δαμασκηνιές, αχλαδιές, καρυδιές και άλλα οπωροφόρα δέντρα. Πανέμορφες παραλίες με κρυστάλλινα νερά καλούν τον επισκέπτη να αφεθεί και να απολαύσει τη γλυκιά αγκαλιά της αιγαιοπελαγίτικης θάλασσας. Στην αρχαιότητα το όνομα της ήταν Πεπάρηθος και το πήρε από τον γιό της Αριάδνης και του Διόνυσου τον Πεπάρηθο.
 
 Μοναδική εμπειρία αποτελεί η περιήγηση στη Γλώσσα, που κερδίζει την καρδιά των επισκεπτών με το παραδοσιακό χρώμα, τη μαγευτική θέα και το υπέροχο ηλιοβασίλεμά της. Όμορφη θέα στο ηλιοβασίλεμα προσφέρουν, επίσης, το Κλήμα, χτισμένο αμφιθεατρικά σε καταπράσινη πλαγιά, και το Λουτράκι, το επίνειο της Γλώσσας, λιμάνι στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού.
Ασφαλώς, τη μεγαλύτερη παραθεριστική κίνηση συγκεντρώνουν οι παραθαλάσσιοι οικισμοί, που διαθέτουν πολύ καλή τουριστική υποδομή: ο Στάφυλος, σε περιοχή με μαγευτικές παραλίες και δαντελωτές ακρογιαλιές, ο Αγνώντας, χτισμένος στο μυχό όρμου, σε περιοχή με πευκόφυτες δαντελωτές ακρογιαλιές και γαλαζοπράσινα νερά, το Νέο Κλήμα (Έλιος), που αγκαλιάζεται από πυκνό πευκόδασος, και ο Πάνορμος, που απλώνεται κατά μήκος όμορφης παραλίας, κοντά στην Αντρίνα και τη Μηλιά, περιοχές με ακρογιαλιές εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς.
 Οι επιλογές είναι πολλές και για κάθε είδους προτίμηση. Παραλίες με βότσαλα ή με άμμο. Ερημικά κολπάκια για γυμνισμό. Πολυσύχναστες ακτές με θαλάσσια σπορ, ξαπλώστρες, ομπρέλες και ταβερνάκια ή αναψυκτήρια για να απολαύσετε το ποτό σας ή το φαγητό σας.  Κόλπους με βαθιά απότομα νερά για εξερευνήσεις του όμορφου βυθού με μάσκα ή για υποβρύχιο ψαροτούφεκο.
Στις περισσότερες παραλίες μπορείτε να πάτε με τα τοπικά λεωφορεία. Τα δρομολόγια είναι αρκετά τακτικά και αναγράφονται στις κεντρικές στάσεις. Υπάρχουν επίσης μηχανάκια και αυτοκίνητα για νοικίασμα ή χρησιμοποιήστε ταξί. Στις απομονωμένες παραλίες θα πάτε με τα πόδια, εξάλλου το νησί προσφέρεται για τέτοιου είδους πεζοπορίες. 

Πάνορμος 
 Αυτή η παραλία με άμμο και βότσαλα είναι περικυκλωμένη από έναν όμορφο όρμο, με δυο μικρές βραχονησίδες στην είσοδο του. Ο Πάνορμος είναι δημοφιλής και πολυσύχναστος κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Προσφέρει ξαπλώστρες, ομπρέλες και διάφορα θαλάσσια σπορ. Κοντά στην παραλία βρίσκεται και η μικρή πόλη του Πάνορμου με παραλιακές ταβέρνες, ξενοδοχεία και καφέ. Κοντά στην θάλασσα υπάρχουν απομεινάρια από αρχαία τοιχώματα. 





Άγιος Ιωάννης
 Ένα από τα γραφικότερα σημεία της Σκοπέλου είναι ο Άγιος Ιωάννης. Εκτός από το εκκλησάκι έχει και πολύ καλή θάλασσα. Προτιμήστε την δεύτερη παραλία (η πρόσβαση είναι μόνο μέσω θάλασσας). Είναι καθαρή και ήσυχη. Για να φτάσει κανείς στον Άη Γιάννη πρέπει να ανεβεί τα 105 σκαλοπάτια που έχουν λαξευτεί στο βράχο. Στο βιβλίο των επισκεπτών μπορεί να αφήσει τις εντυπώσεις του για την κατανυκτική ατμόσφαιρα της εκκλησιάς και την μαγευτική θέα από το προαύλιο. Επίσης μπορεί να απολαύσει την όμορφη παραλία με τα καταγάλανα νερά που υπάρχει εκεί.

Αγνώντας
  Ο πλακόστρωτος δρόμος από την παραλία του Στάφυλου οδηγεί στην πανέμορφη ακτή όπου βρίσκεται η παραλία του Αγνώντα.
Το όνομα αυτό δόθηκε στην ακτή τα αρχαία χρόνια από τους κάτοικους της, προς τιμήν του αθλητή που κέρδισε έναν αγώνα δρόμου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 569 π.Χ.
Αυτός ο όρμος είναι επίσης το τρίτο λιμάνι της Σκοπέλου όπου πλοία και φερρυ αράζουν όταν ο αέρας τους εμποδίζει να φτάσουν τα αλλά λιμάνια του νησιού. Το μικρό χωριό που βρίσκεται πιο πάνω έχει ξενοδοχεία, δωμάτια και ταβέρνες

Λιμνονάρι
Αυτή η μικρή όμορφη παράλια είναι κρυμμένη σε έναν θαυμάσιο ορμίσκο σε μικρη απόσταση βορειοδυτικά του Αγνώντα και μπορεί να την επισκεφτεί κανείς από έναν μονοπάτι πιο πάνω από την θάλασσα η μέσω καϊκιού.
Το νερό φαίνεται πράσινο λόγω των πεύκων που περιτριγυρίζουν την παραλία. Ο επισκέπτης μπορεί να βρει εκεί ξαπλώστρες, ομπρέλες και μια παραλία κοντά στη θάλασσα.

Μηλιά
Ακολουθώντας πιο βόρεια την ακτή, το τοπίο γίνεται βραχώδεις και το δάσος με πεύκα πυκνότερο. Εκεί βρίσκεται και η διάσημη και πανέμορφη παραλία της Μηλιάς, μια μακριά, άσπρη αμμουδιά, που απλώνεται για τουλάχιστον ένα χιλιόμετρο δίπλα στα πεύκα. Η άμμος της Μηλιάς είναι ιδιαίτερα λεπτή και γυαλιστερή και τα πράσινα νερά της απίστευτα διάφανα και ήρεμα. Το καταπράσινο νησάκι που λέγεται Δασιά στέκεται απέναντι από αυτήν την θαυμάσια παραλία και προσθέτει μια τελευταία πινελιά στην ομορφιά του ειδυλλιακού αυτού τοπίου. Ένα ωραίο beach bar , ξαπλώστρες και ομπρέλες βρίσκονται στο κέντρο της Μηλιάς. Αυτή η όμορφη παραλία είναι πόλη δημοφιλής στους wind surfers.

Στάφυλος
Αυτός ο όμορφος όρμος βρίσκεται μόνο 4 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, που μπορεί κανείς να επισκεφθεί μέσω λεωφορείου η αυτοκίνητου. Μια όμορφη ταβέρνα καλωσορίζει τον επισκέπτη, προσφέροντας φρέσκο ψάρι. Ξύλινα σκαλιά οδηγούν κάτω στην θαυμάσια παραλία βότσαλων, με την γκρι άμμο και τα κρυσταλλένια νερά της. Στην αρχή της παραλίας υπάρχουν ομπρέλες, ξαπλώστρες, και ένα beach bar. Για εκείνους που προτιμούν πιο ερημικές παράλιες, το υπόλοιπο μισό του Στάφυλου είναι το ιδανικό μέρος. Η παραλία αυτή είναι από τις πιο δημοφιλείς του νησιού, λόγω της μικρής απόστασης από την πρωτεύουσα και της ομορφιάς της, το οποίο όμως προκαλεί συχνά πολυκοσμία. Αυτός ο όρμος χρωστάει το όνομα της στον Μίνωα βασιλιά Στάφυλο που είχε κάποτε αράξει τα πλοία του σε αυτήν την παραλία. 



Φυσικά τα μέρη που πρέπει να δείτε δεν είναι μόνο αυτά που σας αναφέραμε, καθώς το νησί φημίζεται για τους υπέροχους προορισμούς του. Είμαστε σίγουροι πως μια επίσκεψη στο νησί θα σας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις, καθώς πρόκειται για ένα παγκοσμίου φήμης νησί το οποίο κάθε καλοκαίρι επισκέπτονται σταρ του Χόλιγουντ και όχι μόνο.

Πηγές :  ξενοδοχεια.gr
                skopelos.net
                diakopes.in.gr
 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: