Σελίδες

Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Η «ΣΤΕΛΛΑ ΒΙΟΛΑΝΤΗ» ΑΝΑΒΙΩΝΕΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟΝ

Από τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΟΥΛΟΠΟΥΛΟ

Μετά το Πάσχα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι παραστάσεις «Η εκδοχή του Μπράουνινγκ» και η «Κολεξιόν» στο Θέατρο Εμπορικόν, όπου σημειώνουν μεγάλη επιτυχία. Όμως, έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρώτες συζητήσεις ενόψει της νέας καλλιτεχνικής περιόδου.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του magazineofmedia.blogspot.com,ένα από τα επικρατέστερα έργα που συζητιέται για να ανέβει στο Θέατρο Εμπορικόν είναι η
«Στέλλα Βιολάντη» του Γρηγόριου Ξενόπουλου, με τον Δημήτρη Καταλειφό και τη Λουκία Μιχαλοπούλου στο ρόλο της κόρης.

Η «Στέλλα Βιολάντη» αποτελεί διασκευή της νουβέλας «Έρως Εσταυρωμένος» και γράφτηκε από τον Γρηγόριο Ξενόπουλο το 1903, επηρεασμένος από την εποχή του με έντονα βιογραφικά στοιχεία. Ενώ η ιστορία βασίζεται σε αληθινό γεγονός που συγκλόνισε την Αθηναϊκή κοινωνία το 1883. Για την εποχή εκείνη ήταν συνηθισμένο φαινόμενο οι πατεράδες να κλείνουν στις σοφίτες τις ερωτευμένες κόρες τους, προκειμένου να ξεπεράσουν τον έρωτά τους

Το έργο παρουσιάστηκε:
- Το1909 στη Νέα Σκηνή του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου με τη Μαρίκα Κοτοπούλη
- Το1948 στη κεντρική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου με τη Μαίρη Αρώνη
- Το 1965-1966 στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος με την Αντιγόνη Βαλάκου
- Το 1976 στο Θέατρο της Δευτέρας με τη Νίκη Τριανταφυλλίδη.
και το 1977 στο Θέατρο Καλουτά, όπου ανέβηκε από το Ελεύθερο Θέατρο (Σταμάτης Φασουλής, Άννα Παναγιωτοπούλου, Νένα Μεντή, Γιώργος Κιμούλης κ.ά.).

Η υπόθεση του έργου:

Μια καλοκαιρινή βαρκάδα και μια ερωτική επιστολή ήταν αρκετά για να αποκαλυφτούν τα καλά κρυμμένα από καιρό συναισθήματα που έτρεφαν μεταξύ τους η Στέλλα Βιολάντη και ο Χρηστάκης Ζαμάνος. Εκείνη όμορφη, περήφανη, ξεχωριστή προσωπικότητα από πλούσια οικογένεια. Εκείνος, γοητευτικός και περιζήτητος, εργαζόταν στο Αγγλικό Τυπογραφείο της περιοχής. Κανείς τους δε σκέφτηκε ότι η αγάπη τους έπρεπε να δοκιμαστεί. Έτσι όταν η Στέλλα Βιολάντη έγραφε τη φράση "Σ' αγαπώ" πάνω σε μια κόλλα χαρτιού, με μια μαργαρίτα στην κόχη δεν μπορούσε να φανταστεί ότι χάραζε την αιώνια καταδίκη της. Μια καταδίκη που την όρισε ο ίδιος ο πατέρας της, ο Παναγής Βιολάντης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: