Σελίδες

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

ΤΟ "ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ" ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ!

Από τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΟΥΛΟΠΟΥΛΟ

Τι κι αν η νουβέλα εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1962; Το έργο δεν παύει να θεωρείται επίκαιρο ακόμα και εν έτη 2013! Ο λόγος για το "Κουρδιστό πορτοκάλι" του Antony Burgers που μετέφεραν στη θεατρική σκηνή του "Αποθήκη" ο Θοδωρής Πετρόπουλος (μετάφραση) και ο Γιάννης Κακλέας (σκηνοθεσία) και μία δυνατή ομάδα ηθοποιών (Άρης Σερβετάλης, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Αντίνοος Αλμπάνης, Νεκτάριος Λουκιανός, Χρήστος Μαλάκης, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Δρόσος Σκώτης, Κίμων Φιορέτος) να δίνει τον καλύτερο της εαυτό!

Με τους συντελεστές να έχουν δουλέψει πολύ για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, η δουλειά μόνο απαρατήρητη δεν περνάει. Ίσα-ίσα. Σε κάνει να θες να το παρακολουθήσεις μέχρι το τέλος [η διάρκεια είναι όσο πρέπει]. Στο νέο ανέβασμα του έργου κυριαρχεί το σωματικό θέατρο, προσφέροντας κάτι εναλλακτικό, αλλά εξίσου ενδιαφέρον στον θεατή που το παρακολουθεί, χωρίς να χάνει τη σκληρότητα του έργου.

Μετά το τέλος της παράστασης όλοι μιλούσαν γι' αυτή, με άκρως θετικά σχόλια. Κοινώς; Το "Κουρδιστό πορτοκάλι" κέρδισε τις εντυπώσεις!

Η υπόθεση:
Ο νεαρός Άλεξ, είναι ο αρχηγός μιας συμμορίας συνομηλίκων του που διασκεδάζουν σκορπίζοντας βία: κλοπές, βιασμοί και βανδαλισμοί, είναι μερικά από τα κομμάτια του puzzle που φτιάχνουν την καθημερινότητα τους. Όμως τα ναρκωτικά, οι βιασμοί και η Ενάτη συμφωνία του Μπετόβεν αποτελούν τις μεγάλες αγάπες του αρχηγού.

Ύστερα από μία δολοφονία ο Άλεξ συλλαμβάνεται και φυλακίζεται. Για να αποκτήσει την ελευθερία του, δέχεται να συμμετέχει σαν "πειραματόζωο" σε ένα πρωτοποριακό σύστημα σωφρονισμού που μελετά η κυβέρνηση.

Το έργο θέτει το πρόβλημα της αντιμετώπισης της νεανικής βίας, αλλά και το θέμα της ελεύθερης βούλησης του ανθρώπου για να επιλέξει το καλό ή το κακό.


Δεν υπάρχουν σχόλια: