Σελίδες

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

ΤΟ "ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ" ΚΑΤΑΦΤΑΝΕΙ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ "ΑΠΟΘΗΚΗ"

 Από τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΟΥΛΟΠΟΥΛΟ

Το Θέατρο "Αποθήκη" τη φετινή σεζόν στοχεύει να γίνει μία εστία εναλλακτικού θεάτρου. Και τι καλύτερο από το ανέβασμα ενός ανατρεπτικού και προκλητικού έργου, όπως το "Κουρδιστό Πορτοκάλι" του Anthony Burgerss

Έτσι, από την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, το εν λόγω έργο θα παρουσιάζεται στο θέατρο της οδού Σαρρή, σε μετάφραση του Θοδωρή Πετρόπουλου, σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα και με τον Άρη Σερβετάλη να ενσαρκώνει τον Άλεξ. 

Ο νεαρός Άλεξ, είναι ο αρχηγός μιας συμμορίας συνομηλίκων του που διασκεδάζουν σκορπίζοντας βία: κλοπές, βιασμοί και βανδαλισμοί, είναι μερικά από τα κομμάτια του puzzle που φτιάχνουν την καθημερινότητα τους. Όμως τα ναρκωτικά, οι βιασμοί και η Ενάτη συμφωνία του Μπετόβεν αποτελούν τις μεγάλες αγάπες του αρχηγού.


Ύστερα από μία δολοφονία ο Άλεξ συλλαμβάνεται και φυλακίζεται. Για να αποκτήσει την ελευθερία του, δέχεται να συμμετέχει σαν "πειραματόζωο" σε ένα πρωτοποριακό σύστημα σωφρονισμού που μελετά η κυβέρνηση.

Το έργο θέτει το πρόβλημα της αντιμετώπισης της νεανικής βίας, αλλά και το θέμα της ελεύθερης βούλησης του ανθρώπου για να επιλέξει το καλό ή το κακό.

Η διάσημη νουβέλα εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1962 και σαράντα χρόνια αργότερα περιλήφθηκε στα 100 κορυφαία μυθιστορήματα του 20ου αιώνα, ενώ το '71 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Stanley Kubrick, όπου η προβολή απαγορεύτηκε σε πολλές χώρες.

Τέλος, στην Ελλάδα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το '91, από το Θέατρο Έρευνας του Δημήτρη Ποταμίτη.

Εκτός από τον Άρη Σερβετάλη, πρωταγωνιστούν επίσης οι: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Αντίνοος Αλμπάνης, Νεκτάριος Λουκιανός, Χρήστος Μαλάκης, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Δρόσος Σκώτης, Κίμων Φιορέτος.

Πρόκειται για μία παραγωγή της Ελληνικής Θεαμάτων. Τα σκηνικά έχει επιμεληθεί ο Μανόλης Παντελιδάκης, τα κοστούμια η Μαρία Καραπούλιου και τους φωτισμούς ο Χρήστος Τζιόγκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: