Σελίδες

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ ΜΑΣ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΣΤΟ... "ΔΕΙΠΝΟ ΜΕ ΦΙΛΟΥΣ"

Από τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΟΥΛΟΠΟΥΛΟ

Ο Γρηγόρης Βαλτινός έχει αποδείξει ουκ ολίγες φορές πόσο καλός οικοδεσπότης είναι του Θεάτρου Ιλίσια. Το ίδιο συνέβη και χθες, για όσους ήμασταν καλεσμένοι στο... "Δείπνο με φίλους".

Και φέτος επέλεξε μία dream team, αποτελούμενη από τον Παύλο Χαϊκάλη, τη Ρένια Λουιζίδου και τη Μπέσυ Μάλφα.  Δύο ζευγάρια που περνούν από τις δοκιμασίες της καθημερινότητας και των σχέσεων. Όλα αλλάζουν, όμως, όταν ο ένας αποφασίζει να σπάσει τον σύνδεσμο.

Τα λίγα σκηνικά που βρίσκονται στη σκηνή δημιουργούν μία υψηλή αισθητική και παράλληλα επικεντρώνεσαι στα πρόσωπα των ηθοποιών. Υπάρχουν πολλές στιγμές που γελάς, αλλά και συγκινείσαι -ιδιαίτερα στην τελευταία πράξη όπου ο Μάρτιν και η Κάρεν... ξανά συστήνονται και παίζουν το τελευταίο χαρτί του γάμου τους, ώστε να διώξουν μακριά τις σκιές τους. 

Οι ήρωες του έργου του Donald Margulies θέτουν πολλά ερωτήματα, όπως: Γιατί παντρεύτηκες; Γιατί χώρισες; Υπάρχει δεύτερη ευκαιρία σε έναν γάμο; Την ευτυχία τελικά ποιος μας την χαρίζει; Που βρίσκεται η αγάπη; Και ποια τα μυστικά για έναν τέλειο γάμο;

Την απόδοση του έργου υπογράφει ο Γρηγόρης Βαλτινός και η Μαριλένα Παναγιωτοπούλου, τη σκηνοθεσία ο Γρηγόρης Βαλτινός, τη σκηνογραφική επιμέλεια και τα κοστούμια ο Γιάννης Μετζικώφ, τους φωτισμούς η Μελίνα Μάσχα, τη σύνθεση των ήχων ο Κώστας Εμμανουηλίδης, ενώ τις φωτογραφίες και το video-art έκανε ο Θωμάς Χρυσοχοΐδης. 

Το "Δείπνο με φίλους"... σερβίρεται στο Θέατρο Ιλίσια κάθε Τετάρτη (21:15), Πέμπτη (19:30), Παρασκευή (21:15), Σάββατο (18:15, 21:15), Κυριακή (18:15). Τα εισιτήρια ξεκινούν από 14 έως 18ευρώ (ανάλογα τη μέρα). 

Λίγα λόγια για το έργο:
Ο Ντόναλντ Μάργκιουλις, που για το «Δείπνο με φίλους» τιμήθηκε με το Βραβείο Πούλιτζερ, καταγράφει με έναν ευφυή τρόπο τις ανθρώπινες σχέσεις. Μιλάει για την εμπιστοσύνη, την προδοσία, τη φθορά που φέρνει ο χρόνος στον γάμο, τον έρωτα, τη φιλία. Το έργο θα μπορούσε να έχει τίτλο «Η ιστορία δυο γάμων». Μια, εκ πρώτης όψεως, απλή ιστορία σχετικά με το πώς ο χωρισμός δυο ανθρώπων, επηρεάζει τους καλύτερούς τους φίλους και βάζει στο μικροσκόπιο την ίδια τη φύση της φιλίας και θέτει ερωτήματα: Μπορούμε να εμπιστευόμαστε τους φίλους; Βλέπουμε στ΄ αλήθεια το πραγματικό τους πρόσωπο, ή μήπως τους τοποθετούμε κάτω από το πρίσμα των δικών μας προσδοκιών;

Όποιος έχει εμπλακεί στην περιπέτεια της φιλίας, όποιος έχει προδοθεί και απογοητευτεί, θα βρεθεί στο ίδιο τραπέζι για δείπνο με τους τέσσερις ήρωες. Για τους παντρεμένους, αλλά και γι΄ αυτούς που έχουν περάσει την τραυματική εμπειρία του διαζυγίου, το «Δείπνο με Φίλους» έχει να πει πολλά περισσότερα και σοβαρότερα πράγματα κάτω από τις πραγματικά αστείες ατάκες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: