Σελίδες

Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΝΚΟΓΛΟΥ ΕΙΝΑΙ "ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ"!

 Από τον Παναγιώτη Μουλόπουλο

Ακόμα μία παράσταση έριξε (;) αυλαία για τη φετινή σεζόν. Και η αλήθεια είναι ότι μετάνιωσα που δεν είχα πάει νωρίτερα, τότε που παρουσιαζόταν στο Από Μηχανής Θέατρο. Όμως, αυτό που λένε ότι "καλύτερα αργά, παρά ποτέ!" ισχύει (και) σ' αυτή την περίπτωση.

Χθες το βράδυ, Σάββατο 17 Μαΐου, δόθηκε η τελευταία παράσταση για τον μονόλογο "Είμαι ένας άλλος" του Michael Azar σε σκηνοθεσία της Αλίκης Δανέζη-Knutsen -πολύ καλή σκηνοθεσία, αλλά και η μετάφραση του έργου, χωρίς να λείπουν τα μηνύματα-, με τον Γιάννη Στάνκογλου να υποδύεται τον Ρεμπώ. 

Ο γνωστός ηθοποιός βρέθηκε και κυριολεκτικά με... μία βαλίτσα στο χέρι, όπως ο Ρεμπώ, αφού παρουσίασε σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο τον
μονόλογο, και τον κύκλο της χειμερινής περιοδείας να ολοκληρώθηκε με 12 παραστάσεις στο Θέατρο Αθηνών.

Ο ηθοποιός έβαλε ένα στοίχημα και όπως φάνηκε καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν, το κέρδισε! Έμεινε μία ώρα πάνω στη σκηνή μόνος του και ανέλαβε να μας συστήσει τον Ρεμπώ. Τον άνθρωπο που άλλαξε καθοριστικά τη πορεία της ευρωπαϊκής ποίησης και της Τέχνης. Τα κατάφερε περίφημα! Η προσοχή όλων είναι στραμμένη επάνω του, ενώ παρακολουθούσαμε τη κάθε του κίνηση. Είχε την "εικόνα" του εκρηκτικού αλλά και του βασανισμένου. Πάνω από όλα όμως μετέφερε την αλήθεια του. Ήταν... ένας άλλος Γιάννης Στάνκογλου.

"Τη ζωή αξίζει να την ζεις μόνο αν έχεις κάτι για το οποίο αξίζει να πεθάνεις", λέει ο ήρωας, κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης του με τον άλλο του εαυτό. Ο ήρωας έρχεται αντιμέτωπος με το μέσα του, καθώς έχει να αντιμετωπίσει τη δική του θέληση με την απόλυτη δύναμη του θανάτου. Θέλει να ζήσει τη ζωή που θέλει ο ίδιος και όχι αυτή που θέλουν άλλοι, μία ζωή ελεύθερη, χωρίς κανόνες. Αν και όλοι πίστευαν ότι μπορείς να αλλαχτεί ο κόσμος χωρίς να αλλάξουν οι άνθρωποι, εκείνος είχε την αντίθετη άποψή. Πρώτα πρέπει να αλλάξεις τον εαυτό σου. Ο συγκεκριμένος τουλάχιστον το έκανε...

"Για να ξανά γεννηθείτε, πρέπει πρώτα να πεθάνετε και να γυρίσετε την πλάτη στον παλιό σας εαυτό. Λέξεις και σκέψεις δεν χρειάζεται, αλλά οι πράξεις σας πρέπει να δείχνουν ποιοι πραγματικά είστε..."

Δεν υπάρχουν σχόλια: