Σελίδες

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2012: Οι παραστάσεις που ξεχώρισαν

Τρίτη και 13 ήταν η ημέρα που επελέγη για να πραγματοποιηθούν τα Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2012, του περιοδικού «Αθηνόραμα». Σε μία λαμπερή τελετή που έλαβε μέρος στο Μέγαρο Μουσικής, στην αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη», άνθρωποι του Θεάτρου συγκεντρώθηκαν, ώστε να παραλάβουν τα βραβεία που αποφάσισε το θεατρόφιλο κοινό.

Και φέτος, τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Γιάννης Κακλέας, ο οποίος επέλεξε ένα λιτό σκηνικό (ένα τραπέζι με κεριά, ένα πιάνο και ένα ποδήλατο), ενώ τη «θέση» του είχε και μία άσπρη, Mercedes-Benz (ήταν χορηγός) όπου μ’ αυτή κατέφτασαν η Λένα Παπαληγούρα και ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης για να παρουσιάσουν τα Θεατρικά Βραβεία.
«Η Φόνισσα», «Η αυλή των θαυμάτων», «Να ζει κανείς ή να μην ζει», «Απατεώνες και Τζέντλεμαν» ήταν οι παραστάσεις της καλλιτεχνικής περιόδου 2011-2012 που κέρδισαν τη «ψήφο εμπιστοσύνης» των θεατών.
Πιο συγκεκριμένα:
Η Λένα Παπαληγούρα και ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης, εκτός από την παρουσίαση της alternative βραδιάς, απένειμαν το βραβείο για τον καλύτερο φωτισμό. Νικητές αναδείχτηκαν οι:
3ο βραβείο: Αλέκος Αναστασίου για την «Φόνισσα»
2ο βραβείο: Σάκης Μπιρμπίλης για την «Αυλή των θαυμάτων»
1ο βραβείο: Λευτέρης Παυλόπουλος για τους «Απατεώνες και Τζέντλεμαν».
Εν συνεχεία, η πρώτη έκπληξη της βραδιάς δεν άργησε να έρθει, με την Εβελίνα Παπούλια  και τους Zand the Band επί σκηνής, να χαρίζουν ένα ευχάριστο μουσικό διάλειμμα στους παραβρισκόμενους. Έπειτα, για…χατίρι της Λένας –έτσι προέβλεπε το κείμενο-, απένειμε το βραβείο για την καλύτερη μουσική σε θεατρική παράσταση. Νικητές αναδείχτηκαν οι:
3ο βραβείο: Δημήτρης Μαραμής για τον «Ερωτόκριτο»
2ο βραβείο: Σταμάτης Κραουνάκης για το «Πήρε τη ζωή της στα χέρια της»
1ο βραβείο: Βασίλης Δημητρίου για τη «Φαύστα».
Ο Γεράσιμος Γεννατάς έδωσε το βραβείο της καλύτερης ενδυματολογίας. Νικητές αναδείχτηκαν οι:
3ο βραβείο: Μανωλοπούλου Ελένη για την «Αυλή των θαυμάτων»
2ο βραβείο: Έβελυν Σιούπη για το «Να ζει κανείς ή να μην ζει», ενώ το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στον Βασίλη Ζούλια για τους «Απατεώνες και τζέντλεμαν».
Στη σκηνή βρέθηκε και ο Πέτρος Λαγούτης, για να δώσει το βραβείο του καλύτερου σκηνογράφου. Ο Αντώνης Δαγκλίδης παρέλαβε το 3ο βραβείο του «Να ζει κανείς ή να μην ζει», ενώ ο Μανόλης Παντελιδάκης πήρε το 2ο και το 1ο βραβείο για την «Αυλή των θαυμάτων» και τους «Απατεώνες και τζέντλεμαν» αντίστοιχα.
Έπειτα, ο πρόεδρος της Mercedes-Benz παρέδωσε  το βραβείο για τον γυναικείο ρόλο. Το τρίτο βραβείο απέσπασε η Μαρία Πρωτόπαππα για την ερμηνεία της στο «Χαίρε νύμφη», η Κωνσταντίνα Μιχαήλ για τη «Σεβάς Χανούμ» το 2ο βραβείο, ενώ το 1ο η Μπέττυ Αρβανίτη για την συγκλονιστική ερμηνεία της στη «Φόνισσα».
Επί σκηνής, όμως, βρέθηκε και η Κάτια Δανδουλάκη, όπου παρέδωσε στον Παύλο Χαϊκάλη το 3ο βραβείο αντρικού ρόλου, για την ερμηνεία του στην παράσταση (τους) «Να ζει κανείς ή να μην ζει», ο Πέτρος Φιλιππίδης το 2ο βραβείο για την ερμηνεία του στους «Απατεώνες και τζέντλεμαν», ενώ ο Αντώνης Αντωνίου παρέλαβε το 1ο βραβείο για τον μονόλογο του, «Το συναξάρι του Ανδρέα Κορδοπάτη».
Η Λένα Παπαληγούρα και ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης, κάλεσαν στη σκηνή τον Θάνο Μικρούτσικο, όπου έπαιξε πιάνο, αποσπώντας το πιο θερμό χειροκρότημα. Όμως, δεν μπορούσε να…κατέβει τη σκηνή, χωρίς να δώσει το βραβείο για το καλύτερο νεοελληνικό έργο, που άνηκε στον Θανάση Βαλτινό για το «Συναξάρι του Ανδρέα Κορδοπάτη».
Τέλος, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος παρέδωσε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας στον Δ. Χρονόπουλο για τον «Δρόμο περνά από μέσα», στον Γιάννη Κακλέα για την «Αυλή των θαυμάτων», ενώ το πρώτο βραβείο άνηκε στον Στάθη Λιβαθυνό για την «Φόνισσα».
Το τελευταίο σημαντικό βραβείο, αφορούσε την παράσταση της περσινής καλλιτεχνικής περιόδου, όπου απονεμήθηκαν από την εκδότρια του περιοδικού «Αθηνόραμα», Άννη Ηλιοπούλου, στους:
3ο βραβείο: «Απατεώνες και τζέντλεμαν»
2ο βραβείο: «Η αυλή των θαυμάτων»
1ο βραβείο: «Η φόνισσα».
Το «παρών» στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, έδωσαν: Γιάννης Βόγλης, Μαρία Αλιφέρη, Μίνα Χειμωνά, Μάνος Βακούσης, Μιχάλης Ρέππας, Θανάσης Παπαθανασίου, Μάνος Ιωάννου, Ελισάβετ Μουτάφη, Υρώ Λούπη, Σπύρος Μπιρμπίλας, Ιωάννα Τριανταφυλλίδου, Δάνης Κατρανίδης, Γιώργος Νανούρης,Δημήτρης Καρατζιάς, Μηνάς Χατζησάββας, Στέλιος Μάϊνας κ.ά.

citypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: