Σελίδες

Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

ΤΟ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΟ "ΤΡΙΤΟ ΚΥΜΑ"

Από τον Παναγιώτη Μουλόπουλο

Στην εφηβική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, στο Θέατρο Χώρα, παρουσιάζεται «Το τρίτο κύμα» των Τζόζεφ Ρόμπινετ και Ρον Τζόουνς, σε σκηνοθεσία του Νίκου Αρβανίτη. Το έργο έγινε παγκοσμίως γνωστό, μέσα από την κινηματογραφική μεταφορά του ως "Το κύμα" από τον γερμανό σκηνοθέτη Dennis Gansel.

Η ερώτηση «Πώς οι Γερμανοί ανέχονταν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που έφτιαχνε ο Χίτλερ;» που τέθηκε από την Αλίσια στον καθηγητή Ιστορίας Ρον Τζόουνς, στα τέλη της δεκαετίας του ’60, αποτέλεσε το ερέθισμα, ώστε ο καθηγητής να κάνει ένα ανατρεπτικό πείραμα.
Στόχος; Η κριτική προσέγγιση των γεγονότων. Έτσι, ο καθηγητής προχωρά στην διεξαγωγή του πειράματος για τον ολοκληρωτισμό και την πειθαρχία, αλλά γρήγορα η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο και όλοι οι ήρωες οδηγούνται σε οριακές καταστάσεις. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να φανερώσει το αδυσώπητο πρόσωπο του φασισμού.

Πρόκειται για μία εξαιρετική παράσταση που κερδίζει το ενδιαφέρον και την προσοχή του θεατή από τα πρώτα λεπτά. Αν και το θέμα είναι πολύ ιδιαίτερο, θα περίμενε κανείς να υπήρχαν υπερβολές. Τελικά, δεν συνέβη κάτι τέτοιο, αφού οι συντελεστές είχαν μέτρο και κράτησαν τις ισορροπίες τόσο μεταξύ τους, όσο και ως προς την προσέγγιση του έργου.

Ο θίασος απαρτίζεται από τον Κώστα Ανταλόπουλο (Κύριο Τζόουνς), τον Γιώργο Ζιόβα που είναι ένας άντρας και αποτελεί το alter ego του κ. Τζόουνς σε μεγαλύτερη ηλικία, και τους: Μάγια Ανδρέου (Αλίσια), Εύα Βαμβακά Οικονόμου (Εύα), Ειρήνη Γεωργαλάκη (Μαρία), Χρήστο Καπενή (Έντυ), Γιώργο Καρατζιώτη (Ρόμπερτ), Ηρακλή Κωστάκη (Μπόμπερ), Πολυξένη Μυλωνά (Νταίζυ), Στέφανο Παπατρέχα (Νόρμαν), Αλεξάνδρα Ταβουλάκη (Αλήν), Λίνα Φούντογλου (Τζίτζι), Αλέξανδρο Χούντρα (Νταγκ).


Όλα τα παιδιά ταίριαζαν με τους ρόλους που τους ανατέθηκαν και ανταποκρίθηκαν στις γρήγορες εναλλαγές συναισθημάτων και των καταστάσεων. Ακόμη, ο σκηνοθέτης εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο τις δυνατότητες τους –θα δείτε πολλά ωραία σκηνοθετικά ευρήματα! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: